Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Против Чалгата

User Avatar

 


07.10.2013 


Поп-фолкът ще бъде забранен на обществени места. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, обосновавайки решението с вредите от пасивно слушане на чалга. Предложението идва от партия "Шльонск", която обяви намерения чрез популизъм да се сдобие с огромна власт.


"Вредите за здравето, най-вече за ума, са ясни. Слушането на поп-фолк е право на всеки гражданин, стига да го прави, без да го натрапва на околните" - сподели министър Андреева пред медиите.


Според проучвания на редица здравни организации популярният музикален стил е причина за загубата на 45% от потенциалното IQ на индивида, а последствията от дълготрайното слушане на поп-фолка се предават на новите поколения от най-ранна възраст.


Ограничението ще важи в рамките на държавни и общински институции, заведения за увеселение или хранене, градски транспорт, паркове и други обществени пространства, като ще има ограничения и за домашното потребление на чалга, така че да не се вреди на други хора.


Очаква се новината да е поредната вест, която ще раздели обществото на две фракции, които със сходен маниер ще оспорват доводите на противоположната страна, стигайки до яростно unfriend-ване във facebook и псуване на майка на живо.

http://www.nenovinite.com/ne/kultura/4833/


 

User Avatar
User Avatar
Скопските нощни клубове бойкотираха чакарашкия жанр

03.07.2013 

Забраниха чалгата

Лудницата, наречена турбофолк, напоследък не се слуша в летните дискотеки в Скопие. Македонският вестник "Вечер" пише, че собствениците на дискотеки единодушно са решили да бойкотират музикалния стил, който направо може да се оприличи на българската чалга. По този начин те искат да дадат шанс на местните изпълнители и диджеи.


Според информацията нощният живот в македонската столица се е променил само за една нощ. Изданието отбелязва, че жителите ѝ ще могат да слушат чалга само у дома или на частни партита. За съжаление на любителите на Цеца например, вече няма такива шумни нощи по скопските клубове и те ще трябва да се приспособят към диско ритмите.


Собствениците на клубове се надяват, че турбофолкът ще бъде заместен от изпълненията на добри диджеи и се надяват така да върнат блясъка на Скопие.


Реакциите на гражданите, които са чести посетители на дискотеките, са различни. Любителите на турбофолка не са съгласни с промените и се оплакват, че нямат къде да излизат, докато противниците му се радват, че най-накрая в дискотеката ще се пуска диско музика.


http://inews.bg/%D0%9B%D0%B0%D0%B9%D1%­84%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B­9%D0%BB/%D0%97%D0%B0%D0%B­1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8­%D1%85%D0%B0-%D1%87%D0%B0­%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%82%­D0%B0_l.a_c.393_i.302482.html

User Avatar

User Avatar
User Avatar


Чалгата завзе ума на младите хора и го превърна в една блудкава алкохолна пихтия, изпълнена с разгул, порнография, егоизъм и елементарна простота. Навлязла в страната около края на 80-те и началото на 90-те, чрез бума на турбофолка в Сърбия и нейните съседки, тя е съвкупност от елементарни ритми, тотално разграничаващи се от класическите култури, от която чалгата паразитира през цялото време от създаването си. Социалният ефект е поразителен. Тълпи от хора се събират в дискотеките да кършат потни тела, всеки 5-ти на улицата носи слушалки и всекидневно обстрелва мозъка си. Реклами, билбордове, турнета, частни партита с бизнесмени.


Но щом е толкова популярна, какво толкова има в чалгата?


На пръв поглед никой не може да даде точно обяснение. Фактически, текстовете на песните манипулират личността и създават един модел на социален стремеж и поведение, който води до необратима липса на желания за знание. Слизаща все по- надолу във възрастовия диапазон, тя е приспивната песничка на 8-10 годишни. В странна и извратена симбиоза, чалгата и държавният апарат и мафията се смесват, за да придобият по- добър контрол над масите. Не са един и два концертите на фолк певици в предизборни кампании. Самият Митко Димитров пожела да влезе в политиката. Скандали с кокаин, извратени клипове и над половин милион почитатели в България. Това граничи с абсурда!


Любима Европа, как жадувам за теб…


След като форсираха приватизацията чрез долните си игрички, след като ни набутаха в една камара със заеми от МВФ и прочие, набутаха ни дори и при себе си, за да могат по- лесно да експлоатират нашата мила Родина, работниците и околната ни среда, то днес, господата от ЕС отпускат пари, за да може чалгата да се развива. Освен 2-та милиона (майната им), към проекта има и държавно съфинансиране в размер на 400 000 лева (долу горе). Защо ние трябва да плащаме за тази глупост??? Но на Европа как да търсиш сметка? Европа не иска заводи и производителност. Тя има достатъчно – ние работим за нея всеки ден. Това което иска Европа е масова хипноза на обществото, заради първите зачатъци на бунт и недоволство в България.


Българинът търпи, но ядоса ли се е страшно.


ЕС се страхува. Страхува се, че когато един ден нещата ескалират, то България би могла да е една от първите, които са напуснали нейната обител, защото плъховете първи напускат кораба, а този кораб се пълни отдавна с вода. Въпрос на психология е. Вливат пари в онова, което прави хората най- безобидни. Не в образование, не в наука, не в прозиводителност, не в медицина. В чалга. Долна, гадна и мазна. Чалга залагаща на най- долните и животински страсти, издигаща ги в култ за сметка на културата. Империя от надрусани певици, задкулисни тъпкачи, сводници и мафиоти.


http://m8r9.blog.bg