Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Знаете ли, че...

Интересни и любопитни, дори невероятни, факти!
User Avatar

Силата на човешкото око е невероятна
28.09. 2015 г.


очи, лица

  1. Очите ви могат да изгорят от слънцето


UVA и UVB лъчите могат да  засегнат очите ви, точно толкова, колкото и кожата ви. Въпреки че видимо няма да имате никакви повреди, слънчевото изгаряне може да е опасно. Ето защо носенето на слънчеви очила е супер важно.


  1. Хората със сини очите произхождат от един прародител


Учени от университета в Копенхаген открили, че генетична мутация, появила се за първи път преди хиляди години е виновна за това днес да има синеоки хора. Преди това, очите на всички били кафяви.


  1. Кучетата комуникират с нас, като ни гледат в очите


Проучванията показват, че кучетата възприемат сигнали от хора, когато погледнат в техните очи. Това много наподобява на начина, по който бебетата се научават да тълкува знаци.


  1. Някои слепи хора могат да виждат в сънищата си


Хората, които някога са имали зрение, което в последствие са загубили, заявяват, че виждат различни картини в сънищата си.  


  1. Мигаме по 28 000 пъти на ден


Хората мигат по 15-20 пъти в минута. Това смазва окото, а изследователите са на мнение, че мигането дава на мозъка кратки почивки.


  1. Късоглед или далекоглед – това зависи от дължината на окото


Късогледите хора имат по-дълги очни ябълки,  хората с по-къси са далекогледи.


  1. Някои хора изпитват страх от очите


Оматофобия е страх от очите. Ако мразите да осъществявате контакт с очите на вашия очен лекар или изпитвате гнус изобщо да гледате хората в очите, значи страдате от тази болест.


  1. Структурата на човешкото око първоначално възприема заобикалящата среда  с главата надолу


Структурата на окото първоначално възприема заобикалящата ни среда обърната с главата надолу и чак след като мозъкът възприеме образа се завърта в правилното положение.


  1. Зрението не е съвършено, то е просто нормалноНяма как човек да види съвършено 20 от 20 образа. Най-доброто постижение записано в историята е 10 от 20 .


  1. Човешкото око може да разпознае 10 милиона цвята


Въпросът обаче е как ще ги възприеме


http://kanal3.bg/news/lifestyle/lubopit­no/13180-10-fakta-za-ochi­te,-koito-ne-znaete,-a-tryabva

User Avatar

05-Oct-12 13-34-15


Царство България е официалното наименование на българската държава от 1908 до 1947 г. Първият министър-председатели на царството е Александър Малинов / 1908–1911 г./, а последният Кимон Георгиев /1944–1946 г./.


Как се развива стопанството в този период от време? През 1921 г. в Царство България има 1544 промишлени предприятия (включително насърчаваните от държавата) с общо 55 000 работници. 
През 1928 г. е приет Закон за насърчаване на местната индустрия, който предвижда безмитен внос на непроизвеждани в България машини и съоръжения, безплатно отпускане на държавни и общински земи за строеж на фабрики, намаление с 25 до 30% от тарифите на БДЖ, освобождаване от някои данъци и такси и др. До 1929 г. (от 1923) индустриалното производство в България се увеличава с 88% , или средногодишен ръст от 11%. Една от причините за това е силният протекционизъм на държавата.


През 1941 година индустриалната продукция възлиза на 18,16 млрд. лв. срещу 11,16 млрд. лв. през 1934 г. при средногодишен ръст от 6,9%. Водеща е хранително-вкусовата промишленост / 62%/. 
В предприятията с над 50 работници работят 75,2% от всички работници в промишлеността, а с над 200 работници – 40%.


Икономическият възход на България в навечерието на Втората световна война може да се види, като се направи сравнение на нейните постижения с тези на съседните държави. Да вземем само пшеницата. На глава на населението в кг през 1938 година тя е била 280 кг за България, 142 – за Гърция, 245 – за Румъния, 248 – за Турция и 197 за Югославия.


05-Oct-12 13-32-19


 


В началото на 30-те години с приемане на различни закони земеделското производство се увеличава средно с 18% за периода 1934-1939 г., а увеличението на земеделската продукция е около 70% в сравнение с довоенното ниво. 
През1939 г. доходът в земеделието нараства с 37% в сравнение с 1935 г. Средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.


http://www.extremecentrepoint.com/archives/12188


 

User Avatar


2014-12-25 


Автор: Симона Богданова*


Със сигурност всеки се е замислял откъде произлизат нотите и защо изобщо ги има. Днес безброй концерти, опери, сонати и всякакъв друг вид музикални произведения се свирят от милиони музиканти по цял свят благодарение на един човек.


 


 


  


 Гуидо д’Арецо (990–1050) е онзи, чийто уникален ум сътворява музикалните ноти. Той не измисля просто седем знака, чрез които да координираме слуха си, а създава цяла нова азбука на звуковете. Д’Арецо е един от най-големите музикални теоретици на Средновековието. Роден е в Италия и получава образованието си в бенедиктинския манастир в Помпоза, близо до Ферара. По време на обучението си монахът забелязва как певците се затрудняват при запомнянето на литургичните песнопения. Затова измисля система от музикални знаци, чрез които музикантите да се ориентират за правилните тонове. Нотите били изобразени върху четири успоредни линии, всяка от които съответствала на определен тон, отбелязан в началото й с буква. Тогава те имали квадратен вид, но днес успоредните линии вече са пет, а формата им е овална. По-високите били отбелязвани на по-високи линии, а на всяка от седемте ноти Гуидо дал име: ut, re, mi, fa, sol, la, si. Това били първите срички от химна за свети Йоан Кръстител: 


 


UT queant laxis


REsonare fibris


MIra gestorum


FAmuli tuorum


SOLve polluti


LAbii reatum


Sancte Ioannes.


  


Преведени на български език те означават:


 


До – Dominus – Господ


Ре – Rerum – Материя


Ми – Miraculum – Чудо


Фа – Familias Planetarium – Седемте планети, т.е. Слънчевата система


Сол – Solis – Слънце


Ла – Lactea Via – Млечен път


Си – Siderae – Небеса. 


 


Дали Бог ни говори чрез музиката или музиката говори за Бог - велика е тайната на божествения произход на това изкуство.  Гуидо д’Арецо казва, че е на 33 години, когато написва нотите, а първоначално музикалните знаци са създадени, за да улеснят музикантите, изпълняващи църковна музика. 


Нотите на Д'Арецо са език, който ни помага да развиваме себе си чрез музиката. Тя е един от най-добрите начини за общуване между хора. Език, който непрекъснато се променя и развива, но който е точно толкова пленителен, колкото е бил и преди хиляди години.


  


*Симона Богданова e на 17 години и учи класическо пеене в училище "Емилиян Станев" във Велико Търново
http://glasove.com/na-nov-glas/45901-do-­re-mi-otkyde-idvat-imenat­a-na-notite

User Avatar

В различни части на света периодично биват откривани артефакти, които не се вписват в общоприетите научни представи, изумявайки с технологични достижения, несъответстващи по какъвто и да било начин на времето, когато са били създадени, като една от най-изумителните подобни находки е древна батерия, съхранявана понастоящем в Националния музей на Ирак в Багдад


Необикновеният артефакт е открит през 1936 година сред руините на древно селище в покрайнините на Багдад и представлява 15-сантиметров глинен съд, създаден през III век, съдържащ меден цилиндър с размери 13х4 см, чийто край е запоен с оловно-калаена сплав в съотношение 60:40; долната част на цилиндъра се помества в легло от гофриран меден диск, като е закрепена с материал, подобен на асфалт или смола; друг слой асфалт пък запечатва върха на самия цилиндър и крепи пръчка в центъра му, по която има следи от действието на киселина.


батерияПрез 1938 година германският археолог Вилхелм Кьонинг, директор на Националния музей на Ирак в Багдад, случайно открива сред колекциите на музея мистериозната древна батерия, чието предназначение успява да разгадае, изхождайки от специфичните ѝ характеристики, датирайки с точност времето на нейното изработване – около 248 – 226 г. пр.н.е. Впоследствие са създадени точни копия на необикновения артефакт, с които е произведено електричество, което на практика доказва, че Алесандро Волта всъщност само преоткрива батерията през 1799 година.


Към момента науката все още не може да даде точен отговор на въпроса какво е било предназначението на багдадската батерия. Според едно от възможните обяснения тя е използвана като средство за лечение в древната медицина, според друго – за обработка на метали, а според трето е била част от общия церемониал в религиозните храмове


http://informaciq.net/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0­%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0­%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%­B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B5%D1%­87%D0%B5-78-%D0%B3%D0%BE%­D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%­D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%BC%D­1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D­0%B2.html

User Avatar

Подземен град в Турция побърка нета, вижте го


Деринкую е невероятен подземен град в Турция. С векове скрит от очите на обществеността и открит едва през 1963 г, Деринкую е абсолютно магическо инженерно дело, град, построен на около 85 метра под повърхността на земята и място, в което биха могли да живеят повече от 20 000 жители!


По думите на Министерството на културата на Турция, този подземен град е построен от фригийците, индоевропейски народ от древни времена, живял там в периода между осмия и седмия век преди новата ера, и се смята, че той е бил разширен допълнително в ерата на византийското царство.


През възхода на Персийското царство градът е бил използван като селище за бежанците, а по-късно и като скривалище от нашествието на римляните и арабите. Също така градът е предлагал отлична защита от топлите лета и студените зими в Анадола, и непонятно защо е бил изоставен през османската епоха, пишат от tocka.com.mk.


http://informaciq.net/wp-content/uploads/2014/08/derinkaj-t63.jpg


Уникален подземен град изуми нета


Деринкую се намира в Невшехирската област в централна Анадола в Турция. Според официалната история, градът принадлежи на Мидийското царство, първото иранско царство, което от края на 8-ми до средата на шести век преди новата ера се е простирало на територията на Иран, Северна Месопотамия и източната част на Мала Азия.


http://informaciq.net/wp-content/uploads/2014/08/derinkaj-t69.jpg


Чудото на архитектурната мисъл е на хилядолетия


Този впечатляващ подземен град не е единственото невероятно археологическо откритие в Турция. В непосредствена близост са открити още 200 други подземни града, като около 40 от тях са на три етажа. Деринкую определено и най-големият, а подземни тунели го свързват с още други четири града.


Всички тези градове могат да бъдат дом на около 100 000 жители. Целият регион, наситен с археологически чудеса, като природни пирамиди, подземни градове, градове, построени в скалите, се нарича Кападокия.


Деринкую, или известен като „Дълбок кладенец“, е най-големият подземен град в Кападокия, има 7 етажа, които стигат до дълбочина от 85 метра под повърхността на земята. Из града тече прясна питейна вода, има няколко вентилационна системи, отделни апартаменти, магазини, комунални стаи, кладенци, гробища, както и специални отвори за бягство. В града е било намерено дори и училище, както и специални стаи, в които се съхранявали животните.Досега са открити 52 вентилационни отвори, а също така е установено, че не всички източници на вода са свързани с повърхността, вероятно поради страх от основателите, че биха могли да бъдат отровени чрез водата.


Това, което е най-важното, е фактът, че невероятният исторически град е отворен за посетители, въпреки че те имат достъп само до определени части на града. По-голямата част от проходите са тунели, които са твърде тесни и по тях трябва се пълзи, а се предполага, че причината за това е била идеята евентуалните нападатели да бъдат уязвими при атака.


Входът се е защитавал от масивна кръгла врата, която се заключвала отвътре, а всеки етаж от този подземен град имал своя отделна врата.


http://informaciq.net/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0­%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%­BE-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%­82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%­B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B­5%D0%BD-%D0%B3%D1%80%D0%B­0%D0%B4-%D0%B2-%D1%82%D1%­83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8­F.html

User Avatar

Залежите на хидрати са равни на брутния вътрешен продукт на България за 407 години


София, България


Нови изследвания показват, че сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото се смяташе досега. Откритията са изключително важни, тъй като богатствата, скрити в недрата на Черно море, могат не само да ни отърват от енергийната зависимост, а дори да направят от страната ни водеща сила в добива на горива и електроенергия.Интересното е, че до преди година учените говореха, че до промишленото усвояване на несметните количества природен газ, добиван от хидрати, ще се стигне чак след едно поколение, докато в момента оптимистични резултати сочат, че само до няколко години това е възможно. По мнението на специалистите заради уникалните си качества нашето море е потенциално най-големият източник на евтина енергия не само у нас, а и в световен мащаб. Една от най-интересните възможности предлагат т. нар. газови хидрати, представляващи твърд кондензат на природен газ. Тази субстанция е стабилна само при ниски температури и при налягане над 40 атмосфери. Ако се извади на повърхността, твърдият кондензат бързо се топи, като при това става изгаряне на метан.


За първи път наличието на ценната суровина е установена именно в Черно море през 1971 г. Успешното добиване на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, защото според проучванията запасите ще стигнат за период от 64 000 години. Затова е окуражаващо, че най-новите изследвания, направени по проекта SUGAR от германския кораб „Maria S. Merian“, доказват огромни количества газови хидрати не само в Черно море като цяло, а и конкретно в близост до българското крайбрежие. Нещо повече – очаква се догодина да бъдат направени първите опити за добив на газ от хидратите в нашата акватория.


„Тази експедиция е първото мащабно и детайлно изследване на газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България и
предварителните резултати надхвърлиха очакванията ни, споделя пред „168 часа“ доц. д-р Атанас Василев от Института по океанология, който участва в експедицията. – Проведени са 2D и 3D сеизмични и електромагнитни изследвания, измервания на топлинния поток и геохимично пробонабиране. Вероятно е догодина да бъдат проведени и първите научни тестове за добив в българската икономическа зона.“


Окончателните резултати от експедицията ще бъдат обявени от колектива на немския проект SUGAR, в рамките на който са проведени тези изследвания. Въпреки че в Института по океанология към БАН още от 2000 г. се разработва многопараметричен модел за изучаване на газовите хидрати, засега е трудно да се каже с точност какви са запасите от тях. Със сигурност обаче количеството се измерва в астрономически цифри. „Съществуващите данни не позволяват еднозначна оценка за басейна на Черно море, затова са изследвани оптимистичен и песимистичен модел. Така според оптимистичния модел площта на зоната на стабилност на газови хидрати в Черно море е 280 000 кв. км и 290 000 кв. км по песимистичния. Обемът на зоната на стабилност на газовите хидрати е съответно 76 000 куб. км и 9 200 куб. км. При това средното запълване на зоната за стабилност с газови хидрати е между 8,5% и 1,2%. Обемът на газовите хидрати е в рамките на 6 500 куб. км и 115 куб. км , а количеството на метана в хидратите – 44 000 куб. км и 500 куб. км“, обяснява доц. Василев, който е един от водещите учени в тази област у нас.

Като имаме впредвид, че един куб. км е равен на 1 млрд. куб. м, а 1000 куб. м метан по междунардни цени е около 270 лева, груба сметка показва, че на дъното на морето под формата на хидрати лежи астрономическата сума от 16 800 млрд. лева. За сравнение числото е съизмеримо с брутния вътрешен продукт на България за 407 години. Освен това, по предварителните оценки на Института по океанология между 10 и 20% от това богатство се намира в наши води. Според сеизмичните записи и определено по – оптимистичния модел пък количеството метан в икономическата ни черноморска зона възлиза на 7 500 куб. км, става ясно още от данните.


Засега опитите за добиване на метан се ориентират към местата с най-висока концентрация на хидрати, казват учените. При това се предполага, че от „горящия лед“, както още наричат хидратите, може да се добиват и други газове. „Разработваните и тествани технологии за извличане на метан от метанови хидрати са насочени към най-добрите колектори в зоната за стабилност на газовите хидрати – едрозърнести пясъци, откривани в морското продължение на речните русла. За Черно море се предполага, че 10% от обема на зоната на стабилност е с подобни условия. Вероятно е съществуването и на хидрати на сероводорода. Такава площ се изследва в турската икономическа зона, а по неокончателни данни се набелязва и в българската“, обяснява океанологът.


Данните са обнадеждаващи, особено на фона на световните тенденции в търсенето на алтернативи на добива от конвенционалните находища на газ. Япония вече обяви, че успешно е приложила технология за извличане на метана от хидратите на дъното на океана и се очаква ефектът от добива да е съпоставим с революцията в енергетиката на САЩ, предизвикана от добива на шистов газ. „Хидрати се срещат в две среди – в криогенните полярни области на сушата и шелфа и в дълбоководните седименти на океаните и моретата. За Черно море зоната на стабилност на газовите хидрати започва при дълбочини на водата 500-900 м и има средна мощност под дъното от 300 м. Първият стабилен пробен добив на метан е в криогенните хидрати на Аляска, а първите експерименти с добив от морски газови хидрати са осъществени от Япония“, информира доц. Атанас Василев.


http://informaciq.net/%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1­%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%­89%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-16-­800-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0­%B4-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0­%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0­%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D­1%8A%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0­%BE.html

User Avatar

амфиРазкопки разкриха наличие на огромна амфитеатрална арена в центъра на София. Това съобщи ръководителят на разкопките Жерин Величков.


В центъра на амфитеатъра се намира сградата на Гьоте институт на улица “Будапеща”, а южната част на древното съоръжение буквално опира до тротоара на бул. “Дондуков”.


Датировката, направена по намерени в разкопаните пластове монети показва, че строежът му е започнат по времето на римския император Диоклециан и най-вероятно е завършен от император Константин Велики през IV век. Арената на амифитеатъра е с дължина 60 метра и с широчина 43 метра, което го прави със средно с около 10 метра по-малък от двете страни от римския Колизеум (70 на 50 метра).


По първоначални проучвания височината на трибуните му е била 20 метра, а гладиаторските борби са можели да бъдат гледани от повече от 20 000 души. Разположените на арената е Изток – Запад, както е при съвременните стадиони. Основната трибуна е вкопана в стръмния склон, който се получава от ул. “Московска” до нивото на бул. “Дондуков”.


Разкопаните до сега стени са с височина близо 5 метра, като те съвсем отчетливо показват краищата на арената. Проблем е обаче разкриването на самата трибуна, защото върху нея са построени множество къщи, включително сградата на британското посолство.


 На разкопания терен ясно личат основните ложи, в които са били разполагани важните граждани на Сердика, както и вратата, откъдето са били изкарвани зверовете за гладиаторските битки.

Амфитеатърът в София е 77-ият открит в света, но с големите си размери е безпрецендентен в земите на източните провинции на Римска империя. По големина и разположение той наподобява открития амфитеатър в Париж.


По думите на археолога Жерин Величков българският е уникален в световен мащаб с вписания в него античен театър.“Ние предполагахме наличието на амфитеатъра, но бяхме изключително изненадани, когато открихме вписана в него сцената на античен театър. Това е нещо уникално в света”, обясни археологът.Проучванията показват, че столичният античен театър е било 2 пъти по-голям от пловдивския.“Античният театър в Пловдив има сцена с големина 28 метра. Откритият театър, вписан в амфитеатралната арена на древна Сердика, има сцена с диаметър 55 метра”, каза Величков.Античният театър е бил построен близо 100 години преди амфитеатъра като той е бил така изравнен, че да пасне на строежа на “новото” съоръжение.


Това е третият амфитеатър, който се открива в България. Другите два са намерени край Девня и Хисаря, но техните арени заедно могат да се впишат в тази на софийския.


Общината ще преговаря с НЕК и Гьоте институт


Теренът, върху който бе разкрита голяма част от арената на съоръжението, е собственост на Националната електрическа компания, съобщи в петък председателят на общинската комисия по устройство на територията Борислав Бориславов.


Предстои да се водят преговори с Министерството на икономиката и енергетиката и областния управител на София Тодор Модев да се даде на компанията друг терен, върху който да строи. Ще се преговаря и с Гьоте институт за учебните зали, които попадат точно в средата на античната арена.


През 2004 година е била открита западната трибуна на амфитеатъра, но тогава учените само са предполагали, че това може да е търсеният от 87 години амфитеатър на Сердика. През 1919 година строители откриват в близост до бул. “Дондуков” плоча с изобразени гладиаторски битки и нарисувана арена, но никой до преди 7 дни не е знаел със сигурност къде точно е арената.


В момента западната трибуна e вградена и консервирана във фоайето на хотел “Арена Сердика”, намиращ се на улица “Будапеща” срещу входа на Гьоте институт. Тя е напълно запазена и до нея ще бъде осигурен безплатен вход, увериха от общината.“Това е началото на една кампания, която ще проведем, за да разкрием това невероятно археологическо откритие. В София са почти изчезнали обектите, които могат да привлекат туристите и да направят града по-привлекателен за хората. Това е дар от съдбата”, заяви Бориславов.Разкопките, които доведоха до откритие, продължават вече 6 месеца и са коствали близо 120 хиляди лева.


За да бъде разкрито и напълно реставрирано съоръжението ще се нужни милиони, обясни Бориславов. Той заяви, че общината ще поеме своя ангажимент и ще започне активни преговори с Министерството на културата, Министерството на икономиката и енергетиката и всички заинтересовани, които имат притежават терени върху амфитеатъра, за да бъде разкрит напълно.“За да бъде разкрит пловдивският античен театър са били съборени няколко възрожденски къщи, но той се е превърнал в символ на града. Мисля, че ние също можем да пожертваме няколко сгради”, каза още общинският съветник.http://svetovnizagadki.com/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0­%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BA%D0%­B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%­BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B­0-%D0%B0%D0%BC%D1%84%D0%B­8%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82­%D1%8A%D1%80-%D0%B2-%D1%8­6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A­/

User Avatar
1. Хората с по-тъмен тен не получават слънчеви изгаряния Всяка кожа, независимо от естествения й тен, може да изгори. Високите нива на меланин не защитават кожата от вредните UV лъчи, които усилват стареенето и предизвикват ракови заболявания. Ако имате тъмна кожа, използвайте широкоспектърен слънцезащитен продукт със SPF фактор 15 и нагоре.

2. Слънцето ще ви даде красиви светли кичури
Всъщност това изсветляване показва, че косата е изсушена и увредена от слънцето. Най-добре е да използвате слънцезащитни продукти за коса.

3. Тенът скрива недостатъците
Тенът временно скрива червенината или белезите от акне, но продължителното влияние на слънцето е негативно за чувствителната кожа. Макар и временно тя да изсъхва, впоследствие отделянето на себум се засилва.

4. Печем се на слънце, за да си набавим витамин D
След 15 минути излагане на слънце, системата се претоварва и произвеждането на витамина в тялото спира. Така че по-добре се ориентирайте към алтернативните източници - храна и добавки. Слънцезащитният продукт защитава както от UVA (вълните, виновни за стареенето), така и от UVB (тези, които причиняват изгаряния). Нивото на SPF важи само за UVB защита. В магазините търсете широкоспектърни продукти, които съдържат авобензон, мексорил, титаниев диоксид и цинков оксид за защита от въпросните UVA лъчи.

5. Не е важно количеството, важното е да използваш слънцезащитен продукт
Повечето хора не осъзнават факта, че слънцезащитният продукт не е с еднократно действие. Количеството за възрастни е поне 20 мл на всеки 2 до 3 часа. Най-добре е да го прилагате 15-20 минути преди да излезете на слънце, а не чак когато стигнете плажа.

6. Слънце-защитните продукти с фактор над 50 предпазват по-добре
Оптималната защита е с фактор 50, останалите продукти в магазини и аптеки с фактор 80 или 110 са чист маркетинг.

7. Косата не се нуждае от защита
Напротив, не само косата трябва да се предпазва, но и скалпа, тъй като раковите клетки се образуват точно там. Най доброто решение е да носим шапка или шал.

8. Диетата пази от слънчеви изгаряния
Определени вещества, особено фитохимикалите, помагат на кожата да подсили защитните си сили. Проучванията показват, че ликопенът - пигмент в червените плодове и зеленчуци, може да защити кожата от силните UV лъчи. Хората, приемащи добавки с алфа и бета каротин, съдържащи се в оранжевите и жълтите продукти, по-рядко имат проблеми след продължително излагане на слънце. Разбира се, една салата не е достатъчна да се предпазим.

9. Достатъчно е да се пазим от слънцето само през най-горещите часове
UVB лъчите играят важна роля при развитието на ракови заболявания и са в пика си в часовете между 10 сутринта и 4 следобед. Но UVA лъчите, които са факт независимо от сезона и климата, са основната причина за развитие на меланом. Те навлизат много по-дълбока в дермата, предизвиквайки проблеми с еластина и колагенните фибри и са причина за суха и сбръчкана кожа. Проучванията показват,че дневното излагане на UVA лъчи за 10 минути води до повреди в тези тъкани до 12 седмици. Средностатистическото излагане на слънце за човек е 12 часа на седмица.

10. Солариумът е по-полезен от излагането на слънце
Пълна заблуда! Забравете за солариумите. Освен опасността от рак, лъчите там са прекалено силни и изсушават кожата.

Източник: "Стандарт"
Визитна картичка

Име:Знаете ли, че...

Създаден: понеделник, 24 ноември 2008

Членове: 254

Описание: Интересни и любопитни, дори невероятни, факти!

Модератор(и): Калин

Галерия
Членове