Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
за-профилактиката-на-рака-на-шийката...
Сега има съвременни ваксини срещу папилома-вирусите , както и съвременни антивирусни препарати !Освен това стреса много намалява имунитета и трябва да се борим срещу него! Програмата ще действа до 2016 г., като очакванията са тя да заработи от септември тази година.

Чрез тези дейности България става 23-та европейска държава, предприела мерки за профилактика на рака на шийката на матката, което е второто по честота онкологично заболяване сред жените.

Програмата цели осигуряване на имунизационна защита от високорисковите типове на човешкия папилома вирус (HPV), причиняващ рака на маточната шийка, и в резултат - понижаване на заболеваемостта. Да не забравяме ,че много важни са профилактичните прегледи при гинеколога поне веднъж годишно с цитонамазка за откриване на ЦИН!!!
User Avatar
Дишайте дълбоко - това просто действие намалява количеството стрес, натрупано във вашето тяло, и подобрява кръвообращението ви

Отдавна се вярва, че няма пряка пътека, която без излишни отклонения да води към щастието. Всъщност има и тя е съставена от редица малки крачки, които с времето все по-често пропускаме да направим.

Пролетта неминуемо се асоциира с промените и обновлението на природата.

А защо не и с това на човека?
Предлагаме ви няколко ефикасни методи, чрез които можете лесно да насочите живота си към по-добро.

Търсете промяна - рутината може да превърне ежедневието ви в монотонно съществуване. Ставате непродуктивни и по-податливи към негативни емоции и стрес. Решението е да направите нещо ново и различно, колкото и малко да е то.

Търпението е здравословно - прибързаните решения, които взема един човек в напрегната ситуация, могат да скъсят живота му с години. Само когато се научите да бъдете търпеливи, ще усетите колко по-спокоен, пълноценен и хармоничен живот сте започнали да водите.

Правете комплименти - отделете по няколко минутки на ден, за да обърнете внимание на всички неща, които харесвате у себе си. Не пропускайте да направите същото и с приятелите си. Добрата дума, когато е искрена, може за секунди да оправи настроението и на всеки.

Научете се да се извинявате - ако сте били груби, несправедливи или прекалено критични към някого, дори и към себе си, не се колебайте да се извините. Така ще се почувствате по-добре и ще се научите да сдържате гнева си в бъдеще.

Прощавайте - бъдете снизходителни към себе си, когато направите някоя грешка. Излишно е да се самообвинявате, защото, каквото е трябвало да се случи, се е случило. Когато другите ви засегнат с поведението или думите си, не им се сърдете. По-добре е да се опитате да разберете какво ги е провокирало да се държат по този начин с вас.

Празнувайте - едно парти с приятели е сигурен начин да си набавите положителни емоции, които понякога са по-животоспасяващи и от кислорода.

Изразявайте любовта си - казвайте „Обичам те" всеки път, когато го почувствате. Хората наистина имат нужда да чуват тези думи.

Бъдете уверени - понякога просто се налага да застанете твърдо зад позициите си и да заявите: „Аз съм тук и заслужавам да получа това, което искам".

Потърсете детето в себе си - Колкото по-често играете с децата или внуците си, толкова по-ясно ще можете да разберете тайната на щастливите детски дни. Тя не е липсата на отговорности, за които да се тревожиш, а способността да оценяваш неповторимостта на всеки миг.

Споделяйте добрите новини - не проявявайте излишна скромност и винаги, когато ви се е случило нещо хубаво, колкото и нищожно да ви се струва то, споделете го с членовете на семейството или с приятелите си.

Благодарете - дори и за най-дребните жестове и услуги, които правят останалите за вас. Думата „благодаря" често е напълно достатъчна, за да разберат хората, че сте оценили подобаващо стореното от тях.

Поставяйте се на мястото на другите - този подход помага винаги, когато се окажете в центъра на даден професионален или личен сблъсък. Разбирайки мотивите и нагласите на другите, ще стигнете по-бързо до положителната развръзка на всяка сложна ситуация.

Закусвайте - една от основните причини хората да се чувстват щастливи е доброто самочувствие. То от своя страна неизбежно е свързано с добрата фигура, а тя - с редовната закуска. Изследванията са категорични, че хората, които ядат сутрин, са по-слаби от тези, които пропускат това дневно хранене.

Осигурете си достатъчно количество витамин D - хората с ниско съдържание на витамин D в организма са по-податливи на рискови болести като рак, диабет и затлъстяване. Можете да си набавите доза от този витамин посредством слънчеви бани. 10 минути на ден в компанията на приятните лъчи на пролетното слънце са напълно достатъчни.

Дишайте дълбоко - това просто действие намалява количеството стрес, натрупано във вашето тяло, и подобрява кръвообращението ви.

Стойте изправени - изправената стойка на тялото ви прави да изглеждате по-високи и слаби и освен това намалява редовните болки в гръбначния стълб.

Ходете пеша - според изследване на Университета в Джорджия студентите, които ходели пеша около 40 минути на ден, се радвали не само на по-добро здраве, но и на по-бързо възстановяване след прекарани инциденти.

Яжте черен шоколад - той съдейства за понижаването на високото кръвно налягане и намалява риска от появата на диабет.

Не крадете от времето си за сън - по-малко от седем часа сън на денонощие увеличава опасността от затлъстяване, а по-малко от пет е сигурна индикация за развитието на сериозни сърдечни проблеми.
Визитна картичка

Име:Здравна култура

Създаден: неделя, 28 декември 2008

Членове: 5

Описание: Всичко за природосъобразния начин на живот.ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБОЛЕЕМ, ЗА ДА ОЦЕНИМ СТОЙНОСТТА НА НАШЕТО ЗДРАВЕ?Профилактиката не е евтина, но при всички случаи е по-евтина в сравнение с последващите УСЛОЖНЕНИЯ.

Модератор(и): Лилана

Галерия
Членове