Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Египет

User Avatar
магията-на-египетмагията-на-египет
Египет е страна с богата култура и хилядолетна история. Изворовите податки за египетската цивилизация и култура датират от 5000 години преди Христа. Древните египтяни имали сложна система от ритуални практики, пиктографска писменост; строителството им е надживяло вековете и буди възхита и до днес.

Древноегипетската цивилизация е прочута със своите пирамиди-гробници в прослава на владетелите-фараони. Едни от най-известните пирамиди се намират в платото Гиза, където са ситуирани пирамидите на фараоните  Хеопс, Хефрен и Микерин, както и пирамидата на фараона Джосер, проектирана от архитекта и инженер Имхотеп.Те са единственото оцеляло чудо от древните 7-те чудеса на света.

Името на  владетеля произтича от древноегипетската  дума ''голям дом''-фараон и първото му значение е било да обозначава дома на владетеля. Фараонът носи двойна корона, наречена Пшент в бяло и червено, символ на обединението на Горен и Долен Египет, украсен с кобра. Фараонът е медиатор между хората и боговете, като след смъртта си има привилегията да застане редом до боговете. Той е и главен жрец и съблюдава за правилното осъществяване на ежедневните ритуали в храмовете. Той е и главен военачалник и като такъв той води походите в чужди територии за ценни материали като злато, благовонни масла, кедрово дърво от Нубия, Ливан и др.

Когато минат тридесет години от управлението на владетеля, той отбелязва своя празник Хебсед. Това време е своеобразен начин фараона да докаже способността си все още да управлява, демонстрирайки уменията си и физическите си сили. Ако той се провали бива премахнат и нов владетел заема мястото му.

Сфинксът символизира фараонът на Древен Египет като въплъщение на бога на Слънцето, затова е насочен на Изток. Фигурата е издялана от варовик и датира от около 2500 година пр.Хр. и според специалистите лицето на сфинска е на сина на Хеопс, фараона Хефрен.

 

Карнак е селище край Луксор, най-голямото религиозно средище в Древен Египет, което се състои от многобройни паметници, разпределени в три групи сгради, всяка от които оградена със стена. Зад монументалния портал се намира двор, а зад него хипостилната зала, по-натам е гранитното светилище, където се провеждат церемониите и там се намира лодката, която служи за пренасяне на божеството по време на шествията. В свещеното езеро в храма по време на празници с лодката се разхожда статуята на бога.Стенописите ни разкриват, че на това

място са се провеждали най-свещените египетски ритуали в древността.

Подробностите за тях са били пазени в тайна и затова много от тях са

загадка за нас. За разлика от съвременните църкви, джамии и синагоги,

този храм е бил дом на Боговете забранен за обществени посещения.

Обикновеният египтянин, дръзнал да влезе вътре, е бил осъждан на смърт.

Това е светая светих, обитавана от Амон главният Бог на древните

египтяни. Простолюдието е било допускано в храма само по време на

ежегодния фестивал на Опет.

Тук може да видите статуи и изображения на най-великите фараони от

египетската история, включително и на Рамзес ІІ, най-великият от

всички, управлявал Египет цели 66 години.
User Avatar

Древният Египет е многовековна държава, разположена в Северо-Източна Африка, по долното течение на река Нил. Счита се, че Египет е населяван от хора от преди повече от 250 000 години. С “Додинастичен период на Египет”, в египтологията се обозначава историческата епоха преди създаването на династиите през четвъртото хилядолетие пр.н.е. През ок. 4000 г.пр.н.е. от множество малки териториални образувания — номи, възникват две големи политически обединения — Горен и Долен Египет (със столици в Йераконопол и Буто). Създаването на единна държава се приписва на управника на Горен Египет Менес. Столица на обединената държава става град Мемфис, намиращ се в южната част на делтата на р. Нил. Първите паметници, написани с египетски йероглифи се отнасят към края на четвъртото и началото на третото хилядолетие пр. н. е.

В 30-28 век пр. н. е. започват стълкновения със съседните племена: кушити (нубийци) — на юг, с либийци — на запад и номадите от Синайския полуостров — на североизток.

В 28-23 век пр. н. е. се формира древно-египетската цивилизация. Единството на Древния Египет се въплъщавало във властта на фараоните — неограничени властелини на цялата страна. Фараонът бил глава на култа към всички богове в Древния Египет, като самият той е бил считан за бог. Израз на това става строителството през периода на пирамидите — гробници на фараоните Джосер, Снофр, Хеопс (Хуфу), Хефрен (Хафра) и Микерин (Менкаур). Нараства значението на хелиополския култ към бога-слънце Ра, а фараоните се наричали негови синове.

През 23-21 век Древният Египет се разпада на множество номове. Новото държавно обединяване на Древния Египет започва с нарастването на силите на номарсите на Хераклеопол (в Среден Египет), а впоследствие на управляващите южния град Тива. Тиванският фараон Ментухотеп I става владетел на обединен Древен Египет.

През 21-18 век за покровител на фараоните е обявен бог Амон. Аменемхет I премества столицата от Тива в Иттауи във Файюмския оазис. Следва нов разпад на Древния Египет.

През 18-16 век Древният Египет е завладян от азиатските владетели — хиксосите, които завземат властта в Долен Древен Египет и правят град Аварис своя столица в източната част на делтата на р. Нил. Да премахне владичеството на хиксосите успява Яхмос I. Преследвайки ги, той нахлува в Палестина и Сирия. Приемниците му завладяват Палестина, Финикия, Сирия, а страната Куш до 4-тия нилски праг става провинция на Древния Египет|.

При Аменхотеп III Древният Египет достига своето величие. От провинциите си в Азия и в страната Куш, Древният Египет получава като данъци дървесина, мед, олово, сребро, както и животни, роби, вино, бижута, слонова кост. От страната Пунт, където царица Хатшепсут изпраща експедиция, в Древния Египет пристигат благовония. През този период армията става редовна. Религиозната реформа на Аменхотеп IV (Ехнатон)провъзгласява култа към единен за всички египтяни бог Атон (слънчевият диск). В чест на този бог се строи нова столица - Ахетатон. След смъртта на Ехнатон през 1335 г. пр.н.е., почитането на целия пантеон египетски богове е възстановено и Тива отново става столица на Древния Египет. Увлеклият се по религиозната реформа Ехнатон бил изоставил държавното управление, а упадъкът на държавата продължава и след смъртта му. Към 1290 г. пр.н.е., фараонът Рамзес II възстановява могъществото на Древния Египет. Той води продължителна и упорита борба с хетите и техните сирийски съюзници. Столица на страната при Рамзес II става град Пер-Рамзес, построен на мястото на Аварис.

През 11-7 век укрепва властта на номарсите.

През 945 г. пр.н.е либийският военачалник Шешонк I се провъзгласява за фараон, а за своя резиденция избира град Бубастис в делтата на Нил. Той превзема Йерусалим и го разграбва.

През 671 г. пр.н.е. асирийската армия на Асархаддон превзема и разграбва Мемфис.

В 667 г. и 663 г. пр. н. е. асирийците завладяват Тива. Псаметих I успява отново да обедини Древен Египет. При Нехо II, син на Псаметих I, е прокаран канал, свързващ Нил с Червено море.

През 528 г. пр.н.е. Древният Египет е завоюван от персийския цар Камбиз и става персийска провинция (сатрапия). През 341 г. пр.н.е. персите отново нахлуват в Древния Египет и го подлагат на разорение.

През 332 г. пр.н.е. в Египет навлиза армията на Александър Македонски и страната става част от неговата държава. След разделянето на империята му между диадохите, Древният Египет се пада на пълководеца Птоломей Лаг — основател на гръко-македонската династия на Птоломеите Лагиди (305-30 г. пр.н.е.). Столица става град Александрия.

При Птоломеите Древният Египет става главна житница за елинистичния свят. През този период египетският флот господствал в Средиземно море. При управлението на царица Клеопатра - последна от династията на Птоломеите, Египет се оказва въвлечен в политическите борби в Древния Рим.

Визитна картичка

Име:Египет

Създаден: сряда, 28 ноември 2007

Членове: 12

Описание:

Модератор(и): Truthseeker

Галерия
Членове