Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

Режимът е ниско-въглехидратен и ниско–мазнинен.

Работи, което е най-важното.

 

Какви са предимствата на режима?

- Не броите калории.

-Ядете колкото ви душа иска от разрешените храни.

- Със сигурност отслабвате.

- Не напълнявате, след като отслабнете.

 

За кого е предназначен?

- За дебелите, които желаят да свалят между 10 и 20 килограма.

- За свръхзатлъстелите, които имат 30 и повече излишни килограми.

- За дамите, които желаят да се повталят, преди да отидат на море.

 

Съдържа 4 етапа:

УДАРЕН ЕТАП: ускоряване на метаболизма

 

Ядат се САМО белтъчини (протеини). Колкото по–чисти (с малко мазнини), толкова по–добре. Това са: меса (пилешко, говеждо, телешко – рибица и котлет, конско, заешко), риба (всякакви видове), морски дарове (миди, скариди, омари, рулца от раци) яйца, млечни (обезмаслени – кисело мляко 0,1 %, прясно мляко 0,1 % – до 250 гр. на ден, извара), постна шунка (мазнини между 2 и 4 %). Пълният списък е даден по–долу.

 

Времетраене на УДАРНИЯ ЕТАП: определя се от това колко килограма има за сваляне. Колкото повече, толкова повече: ако килограмите за сваляне са много, тогава ударният режим е от 5 до 10 дни. Ако килограмите за сваляне са малко, тогава ударният режим е от 2-3-5 дни.

 

… в книгата Дюкан пише, цитирам: “Протал започва с мощен старт чрез ударния период, който трае според случая от 2 до 7 дни.” – стр. 43

 

и още: “Средната продължителност на ударния режим е 5 дни. …… Тя е най-подходяща за най-желаното отслабване – между 10 и 20 кг. …..”

“За отслабване, по-малко от 10 кг.: за подобна не толкова амбициозна цел най-добрата продължителност на ударния период е от 3 дни, след които може без усилие да се премине към следващата фаза.”

“За отслабване, по-малко от 5 кг. Когато искаме да избегнем твърде бързото начало, 1 ударен ден е достатъчен.”

При подчертан обезитет. В случаите, когато желаното отслабване е повече от 20 кг. или когато пациентът многократно и неуспешно се е подлагал на диета, ударната фаза, след консултация с лекар, да се увеличи на 7, дори на 10 дни, при изрично условие да се пие вода непрекъснато.” – стр. 78

 

Сваляне: при пет дни ударен режим, възможно е да се стигне и до 5 кг.

 

СМЕСЕН ЕТАП: достигане на желано тегло

Редуват се: няколко дни на белтъчини (протеини) със зеленчуци – ПЗ, с няколко дни само на белтъчини (протеини) – П.

 

Белтъчините са от списъка.

 

Зеленчукът може да е всякакъв – краставици, марули, броколи, зелен фасул, домати, репички, брюкселско зелепраз лук, гъби, керевиз, карфиол, чушки, зеле, спанак, но трябва да се внимава с количеството въглехидрат в него. Морковите и цвеклото също са позволени, но не често и по малко.

 

Времетраене: ДО ДОСТИГАНЕ НА ЖЕЛАНОТО ТЕГЛО. Дните се определят по преценка: ако има повечко за сваляне, тогава дните се въртят 5/5 или 4/3. Ако има по–малко за сваляне: 2/8 или 3/7.

 

Сваляне: средно по 1 кг на седмица (10 дни). Има периоди на задържане (над 10 дни без намаление в теглото. Вижте секцията Често задавани въпроси).

 

ТРЕТИ ЕТАП: запазване на постигнатото тегло

По 10 дни за всеки свален килограм – всичко разрешено в ПЗ дни + 2 пъти седмично по:

1) 1 порция нишестени храни: макарони, кускус, булгур, качамак, жито (порцията е по 200 гр.); леща (150 гр.), ориз и картофи (по 125 гр. в порция)

2) Плодове: по 1 порция дневно, без банани, грозде, череши.

3) 2 филии пълнозърнест хляб на ден

4) 40 гр. кашкавал.

5) 2 галавечери седмично – ядеш всичко, което поискаш, но само на едно ядене дневно (препоръчително е на вечеря).

6) Протеинов четвъртък – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

Може и свинско НЕТЛЪСТО печено, агнешко и всякаква шунка.

 

Внимание!!!!

 

- Всяка втора диета се проваля през първите три месеца след постигането на желаното тегло!

 

- Дюканският режим – също, ако не се спази до край.

 ТРЕТИ ОЛЕКОТЕН ЕТАП: ЗА БРЕМЕННИ И КЪРМАЧКИ

Всичко, разрешено в ПЗ дни + Трети етап + още 1 порция плодове + нормални кисели млека, но БЕЗ ПРОТЕИНОВ ЧЕТВЪРТЪК.

 

ЧЕТВЪРТИ ЕТАП: окончателна стабилизация

Включване на всички храни. По един ден седмично задължително само на най-чисти протеини (в книгата е обяснено подборно как да се подберат най-чистите протеини). 3 с. л. овесени трици всеки ден. Трае до края на живота.

 

Как действат белтъчините?

1. Чистотата на белтъчините намалява калорийният им принос.

2. Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории.

3. Чистите белтъчини намаляват апетита

4. Чистите белтъчини засилват съпротивителните сили на организма

5. Чистите белтъчини позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата.

 

Особено важни препоръки:

1. Трябва да се пие много вода. Минимум 1,5 – 2 литра на ден. Водата има много ползи във всеки режим, а в този особено. Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Пийте вода, докато се храните. Водата засища.

2. Желателно е да се приемат овесени трици (НЕ ЯДКИ) – по 3 с. л. на ден, по възможност до обяд. Целите са две: облекчаване на отделителните функции (запекът традиционно съпътства този род хранене) и увличане на калории. Има два варианта: разбъркани с вода или с ниско-маслено кисело мляко. Единствен недостатък, че трудно се намират. Могат да бъдат евентуално заменени с пшенични трици, но има опасност от подуване на корема.

3. Пектин е разрешен. Моля, разгледайте секцията Често задавани въпроси.

 

4. Ленено семе също може. Моля, разгледайте секцията Често задавани въпроси. Приема се прясно смляно (ако се смели повече, остатъкът се съхранява в плътно затворен съд в хладилник): ако се приема цяло, просто нищо не се прави, защото има много твърда обвивка и каквото влязло, такова излязло. За разлика от овесените трици, почти е невъзможно да се погълне просто с вода – веднага се разлигавя и е отврат. Може да се приема с малко извара и кисело мляко или като част от палачинка, като поръска на салата или дори “натюр”. Има и готово за директна консумация, т. нар. “начупено” (немско е).

 

5. Няма ограничения в количествата на разрешените храни в Ударния и Смесения етап. Тук е мястото да се спомене едно важно правило „За да се отслабва, трябва да се яде”. Не се пропуска ядене. Задължителни са закуска, обяд вечеря, а ако се организирате да ядете през 4 часа, е най–добре.

 

Други препоръки:

 

Въоръжете се с търпение. Режимът действа стъпаловидно – редуват се периоди на спад на теглото и задържане на теглото.

 

Освен кантара, хубаво е да измервате и със сантиметърче топящите се телеса. Характерното за режима е, че сваля по-бързо мерки, отколкото килограми. Затова в началото освен теглото, е добре да се взимат и мерките. Те са по-важните и се движат по-бързо надолу от теглото. А в това, че са по-важни, някой да се съмнява? Има ли някакво значение какво показва кантара, ако се носи ХХХ номер дрехи? Ако ще да пише 100 кила, нека ми е талията 62 см. – не ми пука, нали?

 

Слушайте тялото си. При някой действа едно, при друг друго. Много често премахването на някои видове млечни продукти ускорява свалянето. Последното за изключване е киселото мляко.

 

Внимавайте със солта. Води до задържане на течности в организма и много забавя нещата.

 

Внимавайте какво си купувате. Често в магазинно приготвени кайми има много соя и сол. Аналогично за колбаси. Кренвиршите изключете като източник на белтъчини. Четете внимателно етикетите на стоките.

 

Освен кантара, хубаво е да измервате и със сантиметърче топящите се телеса. Характерното за режима е, че сваля по-бързо мерки, отколкото килограми. Затова в началото освен теглото, е добре да се взимат и мерките. Те са по-важните и се движат по-бързо надолу от теглото. А в това, че са по-важни, някой да се съмнява? Има ли някакво значение какво показва кантара, ако се носи ХХХ номер дрехи? Ако ще да пише 100 кила, нека ми е талията 62 см. – не ми пука, нали?

 

Слушайте тялото си. При някой действа едно, при друг друго. Много често премахването на някои видове млечни продукти ускорява свалянето. Последното за изключване е киселото мляко.

 

Внимавайте със солта. Води до задържане на течности в организма и много забавя нещата.

 

Внимавайте какво си купувате. Често в магазинно приготвени кайми има много соя и сол. Аналогично за колбаси. Кренвиршите изключете като източник на белтъчини. Четете внимателно етикетите на стоките.

 

ПОЗВОЛЕНИТЕ ХРАНИ

 

Ч И С Т И П Р О Т Е И Н И : От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и колкото ви се прииска. Разрешено ви е и да ги смесвате.

 

I. Постни меса

Това са: телешко, говеждо, заешко и конско

– Говеждото – всички части, които се пекат във фурна или на грил, а именно: стекът, филето, ростбифът, забранени са рибицата и котлетите, които са прекалено тлъсти.

- Телешко: позволени са шницелът и частите за печене: котлетите също могат да се консумират, след като се отстрани тлъстата им част.

- Свинското и агнешкото са забранени през ударния период, през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни.

 

Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло, олио, соев сос, сметана, нито дори олекотена. Най-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.

Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %. Препоръчваме да е смелена пред Вас в магазина или домашно – лично от Вас.

 

II. Дреболии

От тази категория е разрешен черният дроб – телешки, говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици, които не са тлъсти. Колкото до говеждия език- консумирайте му само върха, който е най-постната част.Черният дроб е ценен с високото си съдържание на витамини, които са изключително полезни през период на отслабване, но за съжаление е богат и на холестерол, поради което се изключва от менюто на предразположените към сърдечно-съдови заболявания.

 

III. Риби

За тази категория храни няма никакви ограничения. Всички риби са позволени, все едно дали постни или тлъсти, пушени или сушени, може и консервирани в собствен сос, без олио.

Може да се свари в бяло вино и подправки, да се опече във фолио, на скара… но без мазнина!

 

IV. Морски дарове

Всички ракообразни и всички миди, скариди, омари, рази, лангисти, лангустини, стриди, миди, рапани, охлюви, рулца от раци.

 

V. Птиче месо

Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн – патицата и гъската, но при изричното условие да се консумират без кожата.

 

VI. Постни шунки

Шунки със съдържание на мазнини между 2 и 4 %.

Традиционната шунка и джоланът не са разрешени, както и беконът, който е още по-тлъст.

 

VII. Яйца

Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи, на омлет или бъркани в тефлонов тиган- без мазнина. За хора с висок холестерол – само белтъци. Могат да предизвикат АЛЕРГИЯ.

 

VIII. Обезмаслени млечни продукти – имат ограничение до 1 кг. дневно!!!

кисело мляко (Верея 0,1 %, Култура 0,1 %, Герма 0,1 %), извара (Мероне, Пършевица, Дядо Либен, насипна в Пикадили, ВМВ, въобще – каквато намерите), Excuisa FitLine 0,2 %

 

IX. Литър и половина вода дневно – МИНИМУМ!, разрешена е и Coca Cola Light. Диетата трябва да е много богата на вода. Тя помага да се изхвърлят отпадъчните вещества, пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Водата е най-добрия естествен диуретик. Да се опитваме да отслабнем, без да пием вода и да изхвърляме токсините, е не само опасно за организма, но и може да намали, дори съвсем да блокира загубата на тегло и да обезмисли положените усилия. Ако отпадъците, отделени от организма по време на диетата, не са изхвърляни редовно от бъбреците, натрупването им ще прекрати горенето на мазнините и оттам – загубата на тегло, дори ако диетата е педантично спазвана. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Водата прониква във всички тъкани, включително и в целулита, прониква чиста, а излиза солена и пълна с отпадъци. Вода се пие по всяко време на деня, дори и особено по време на хранене. Изпитата по време на хранене вода увеличава обема на погълнатата храна, разширява стомаха и предизвиква чуство за пълнота, което е първият признак на заситата. Една чаша вода или друга течност межди 17 и 20 ч. много често е достатъчна, за да убие желанието за храна. Чаша чай на закуска, чаша вода сутринта, две чаши на обяд, една следобед и две на вечеря – ето че сте изпили 2 литра, без да се усетите. Най-подходящи са слабо минерализираните, разхлабителните и леко диуретичните води – Девин – минерална и особено изворна, Банкя, Хисаря, Горна Баня, Меричлери, Брезник, Брястово.

 

ДОБАВКИТЕ:

  

- Обезмасленото мляко 0,1 % – прясно (Верея, Май дей Фитнес, Фибела, Герма) или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в приготвянето на сосове, кремове и др. подобни. Може да се консумират до 250 гр/ден.

 

- Оцет, мащерка, копър, лук, чесън, магданоз и всички подправки са не само позволени, но и препоръчителни.

 

- Лимон може да се използва изтискан върху рибите и месата, но не и като лимонада.

 

- Сол и горчица са разрешени, но в умерени количества. Могат да се заместят с безсолна (и без захар) горчица и диетична сол.

 

- Обикновеният кетчуп не е разрешен, но има диетичен – без сол и захар, който можете да употребявате в ограничени количества. В България до момента не сме засекли такъв, ако намерите – дайте знак.

 

- Захарта заменете с подсладител, сорбитол – НЕ.

 

- Парафиновото олио всъщност е течен парафин, намира се в аптеките. НЕ става за термична обработка! Има слабителен ефект: при проблеми с WС се препоръчва! Прочетете повече в раздела Често задавани въпроси, както и в Продукти.

 

ЗАБРАНЕНИ ПРОДУКТИ:

 

ВСИЧКО, КОЕТО НЕ Е ПОСОЧЕНО КАТО ПОЗВОЛЕНО, Е ЗАБРАНЕНО, напр.:

 Олио и зехтин

 

Захар

 

Всичко тестяно

 

Мюсли

 

Мед

 

Ядки

 

Маслини

 

Слънчогледови или тиквени семки

 

кафява тръстикова захар

 

АЛКОХОЛЪТ Е ЗАБРАНЕН!!!ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ НЕ СА ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ЯДКИТЕ НЕ ГИ ЗАМЕСТВАТ може да ги намерите в магазините от менюто в дясно (Диетични магазини)

 

НЯКОЛКО ОБЩИ СЪВЕТА:

1. Яжте толкова често, колкото ви се иска

2. Пийте вода, докато се храните

3. Осигурете си всичките необходими за диетата храни

4. Никога не прескачайте хранене

5. Преди да хапнете от някоя храна, уверете се, че фигурира в списъка

 

6. Закусвайте!

 

КАК ДА ПОДБЕРЕМ ПРАВИЛНО ЦЕЛТА СИ?

 

Калкулатор на Дюкан

 

След като отворите сайта http://www.livredemonpoids.com/, трябва да натиснете бутона VOTRE POIDS D’AVENIR <.

Следват 12 въпроса:

1. Метрична система

2. Сегашно тегло

3. Желано тегло

4. Максимално достигано тегло

5. Минимално достигано тегло

6. Най-продължително запазено тегло без особени усилия

7. Прилагани режими: никакви; няколко; многобройни

8. Ръст (см)

9. Възраст

10. Наследственост (съществува ли в семейството ви тенденция към напълняване): никаква; средна; силно изразена

11. Костна система (обхванете лявата китка с палеца и показалеца на дясната ръка). Пръстите ви се: застъпват; докосват; не се докосват

12. Пол

13. Брой бременности: 0 – 7

След това натискате бутона Calculer и се появява цифрата на вашето бъдещо тегло. Това е теглото, което според Дюкан е реалистично да бъде запазено.

 

***

 

User Avatar

Ако някой я е пробвал може да си каже мнението...
аз бях ка4ил десетина килца и за месец и половина се сбогувах с тях, посредством тази диета...работи определено...
Визитна картичка

Име:Диетата на Пиер Дюкан

Създаден: петък, 23 януари 2009

Членове: 8

Описание: Понеже при мен се получи доста добре.

Модератор(и): fringere

Галерия
Членове