Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Адреналин

User Avatar

User Avatar
сноуборд
http://btourism.com/read.php?id=105&menu=sportensub По пътя на логиката, по-разумно е хората да са измислили сноуборда переди ските. Много по-лесно ни се струва сега да се плъзгаме по снега с дъска, отколкото с две тънки летви. Но човек, за да докаже, че е най-висшето същество на планетата, първо изобретява двете летви с щеки, а после се сещата за широката и удобна дъска. За родоначалник на екстремния спорт се смята Джак Бърчетр който завързал краката си с въжето от юздите на коня за една дъска. Нарекъл дъската “сноуборд”. Изобретението обаче далеч не прилича на сегашното, което се казва така. Съдбата е жестока с гениите и Джак не се прослвавил с находчивата си мисъл. Действието се развива в лято 1929-то, а сноуборда бил забравен за около 30 години.
През 1963 година Том Симс, дали е чел някъде и е изплагиатсвал или се е оказал доста по-хитър от Джак, защото е “само в осми клас”, е изобретил “скиборд”. Предтсвил го е като някакъв училищен проект, но тогава учитилките повече са се прехласвали пред къщите за птиченца на малките слaдки момиченца. За пореден път дъската за сняг била пренебрегната, докато Шърман Попен не бил измислил за децата си “снърфа”. Те станали толкова популярни в квартала и после в града, че Шърман скоро бил залят от поръчки за направата на снърф.
След като имаме налице наличието на тези три изобретения, съвсем малко останало до популяризирането и създването на истинския сноуборд. За негов “баш” откривател се смята Димитри Милович, който решил по атрактивен начин да си разбие мутрата в снега като за целта използва табла от стола за хранене. Разбил си мутрата, но скоро започнал да овладява и управлява непокорната табла, и понеже бил сърфист, решил да конструира нещо подобно. Той нарекъл своя сноуборд “уинтърстик”, а през март 1975 година в списание Newsweek вече била излязла за него статия. Малко след от новото изобретение започва да се интересува, познайте кой, Джейк Бъртън Карпентър, режисьорът на филмите с вампири и извънземни е Джон Карпентър, а Джейк е ония, който създава марката “Бъртън” и става един от най-големите сноуборд състезатели. Бъртън и Уинтърстик въвели първата "истинска" технология за правене на сноуборд през 1980 г. В същата година в списание Powder излиза материал, който спомага за утвърждаването на
тенденцията на нов фристайл стил в сноуборда.
Така в края на 70-те и началото на 80-те сноуборда започнал да се утвърждава като средство за пързулкане по лед. Започват състезания и експериментиране, за да се стигне до наши дни, когато около 50% от населението на САЩ разполагат с личен сноуборд.
В България напоследък също се наблюдава засилен интерес към сноуборда, който навлиза в страната ни след 1991 година. Интересът може би се дължи и на готините аксесоари, ако решите да станете такива. Все още обаче оборудването е много скъпо за голяма част от желаещите.
User Avatar

User Avatar
рафтинг
Малко предистория

Рафтинг идва от английската дума raft - сал. Известен и като whitewater rafting заради цвета на разпенените води, в които се спускат рафтърите. Първообразът на този спорт се ражда в Северна Америка още през XVIII в., когато местни дървари трябвало да прекарват трупите по реката. За официално начало се счита далечната 1811 г., когато е първият документиран опит за спускане по течението на Снейк ривър в щата Уайоминг. Малко по-късно, около 1840 г., на бял свят се появил гуменият рафт, за чиито бащи се считат лейтенанти Джон Фримонт и Хорас Дей, по това време част от американската армия. Тяхното изобретение обаче им било нужно за военни, а не за развлекателни цели. Така чак в средата на XX в. рафтингът се утвърдил като спорт и придобил популярност, като дори през 1972 г. е включен в олимпийските игри в Мюнхен.

Рафтинг в България

Най-предпочитаното място в България си остава коритото на река Струма, която има две трасета - горно и долно. Горното обхваща течението от втория тунел след Благоевград по пътя за Кулата до Кресненското ханче. То е с дължина около 10 км и се определя със степен на трудност между 3 и 4 по шестобалната скала в зависимост от пълноводието на реката. Долното е за начинаещи. Дължината му също е около 10 км, но неговата степен на трудност е 1-2. То е предназначено за по-боязливи хора, които искат просто да опитат какво е усещането да се носиш с лодка по течението на реката. Там обаче липсват местата с буйните води, които всъщност те карат да крещиш от кеф.

 

Други красиви места, които са подходящи за този спорт, са реките Арда, Места, Велека, Рилска река, Бели и Черни Вит, но при тях маршрутът е много по-лек, коритата им невинаги са подходящи и достатъчно пълни и организацията е много по-сложна.

User Avatar
делтапланеризъм
http://www.deltaclub.bg/ Делтапланеризмът е въздушен спорт, където човек лети с лек безмоторен апарат, който се казва делтапланер. На английски "hangglider". Направен е от дуралуминиеви тръби и платно. Излитането и кацането става от крака, а се лети легнал по корем с главата напред, като птиците. Използват се възходящи въздушни потоци за да се издигнеш високо. Управлява се премествайки тежеста на тялото, което е закачено в специална подвесна система.
User Avatar
полети-с-тандем
http://www.ozonebg.com/index.php?p=services Полетът с тандем (двуместен парапланер) е най-лесният начин да се докоснете до магията на свободния полет веднага, без да отделяте време и средства за обучение и екипировка. За целта се използва сертифициран двуместен парапланер, управляван от опитен пилот - от вас се иска единствено да се затичате при излитане, след което да се отпуснете и да се наслаждавате на гледката. По време на самия полет сте настанени удобно в сбруята и можете да снимате или дори да се включите в управлението на парапланера.

 

Тандемните полети се осъществяват от различни планински склонове (стартове) с денивелация от 50 до 800 м, до които има лесен достъп - път или лифт. Най-популярните места са: Витоша, Стара планина (Сопот, Златица, Беклемето, Околчица), Вискяр планина, Конявската планина, Рила и много други. Изборът на старт за тандемният полет се прави от пилота в зависимост от метеорологичните условия (посока и скорост на вятъра, термична активност) за конкретния ден.

 

Няма ограничения за възраст или физическа кондиция - всеки, който е способен да изтича няколко крачки, е в състояние да полети с тандем. Ние осигуряваме цялата екипировка (парапланер, сбруи, каски, запасен парашут, уреди). Необходимата лична включва: удобни туристически обувки обхващащи глезена, яке и дълги панталони, а в по-студените дни - ръкавици и шапка. Не забравяйте и фотоапарат, с който да документирате преживяването!

User Avatar

User Avatar

Визитна картичка

Име:Адреналин

Създаден: неделя, 25 януари 2009

Членове: 149

Описание: тук можете да качвате най-екстремните си преживявания

Модератор(и): RoShAvAtA`GaRgA

Галерия
Членове