Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Фен-клуб: Градински уют

User Avatar
пролетни-ухания-в-градината
През пролетта градината се изпълва с нежно ухание от цъфтящите дръвчета и храсти.

Люляк (Syringa vulgaris)

Звездовидните пурпурни цветове на люляка се появяват на едри гроздове ранна пролет. Ароматът е сладък, с лек дъх на подправки.
Този хибрид е широколистен храст, който достига височина 2.50 м. и диаметър 1,8 м. Вирее добре на слънчево място и като цяло се чувства по-добре в места с по-хладни зими.

Жасмин полиантис (Jasminum polyanthum)

Малките розови цветчета на красивото растение имат бял център и се появяват на гъсти съцветия рано напролет. Ароматът им е сладък. Този жасмине достига 5 м. височина.

Расте в големи кашпи, висящи кошници или се оставя да пълзи ниско между дърветата в градината. Растението предпочита силно слънце и слаба сянка.
Цъфтяща слива (Prunus cerasifera)

Единичните бели до светло лилави цветчета на сливата разсъфват от китки розови пъпки, преди да се появят листата на дървото – март-април. Уханието е на мед, особено силено в топли, слънчеви дни.

Звездна магнолия (Magnolia stellata)

Розовите пъпки на растението се отварят рано напролет, преди да се разлисти, в звездовидна форма. Ароматът е чувствено сладък, леко цитрусов.
Звездната магнолия расте бавно и става малко дръвче или храст с височина 5-6 метра. Расте най-добре на слънце или полусянка.

Роза

Чайната роза има къдрави светло розови цветове със сладко-плодов аромат, докато, когато цъфти, английската роза ухае на силен парфюм.

Цитрусови дръвчета

Кремаво-белите цветове на портокала имат силен плодов аромат, който се лее в затопления въздух в градината през пролетта. Лимонът пък има цветове почти целогодишно. И двата вида цитруси растат най-добре на слънце.

Как да пренесем уханието у дома

Отрязване: Най-доброто време за отрязване на цъфналите клонки е рано сутрин или вечер, когато е по-хладно. Използвайте остри градинарски ножици.

Рози - Отрежете клончето над място с пет листа.
Дръвчета - Отрежете клонките, когато пъпките започнат да набъбват.
Увивни растения - Когато правите букет от цъфтящия жасмин, махнете най-долните листа и цветове.
Храсти - Отрежете цъфналите клонки на люляка и портокала, преди цветовете да са се отворили съвсем.

Грижи: Веднага след като отрежете цъфналите клонки, ги потопете в хладка вода. Преди да аранжирате клоните от дръвчета /слива, люляк, магнолия/, махнете долните им листа, отрежете края им под наклон и направете разрез в дъното им.

Съхранение: Напълнете вазата с хладка вода и по възможност добавете препарат за поддържане на цветя, преди да поставите в нея клонките. Дръжте вазата далече от пряка слънчева светлина, сменяйте често водата и подрязвайте края на клонките, ако е нужно. http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&A­RTICLE_ID=846
User Avatar
творческо-градинарство
Не смеете да захвърлите любимата си поучукана порцеланова ваза, старата гума в гаража или онази щайга от ябълките, които ви подариха есента? Обмислете идеята да използвате тези на практика непотребни контейнери, за да засадите цветя в тях.

Малко история

Тази идея е доста стара. Тя датира от времето, когато на Изабела на Бокачо и хрумнала идеята да засади в каничката на любовника си босилек.Египтяните и Римляните доразвили тази идея. В днешно време, интересът към този вид градинарство нараства 50-те години на 20 век.

Ето и основните му преимущества:

Гъвкавост
­
Различните контейнери ви дават възможност да се насладите на любимите си цветя на места, които не са подходящи или пък са необходими много усилия, за да се създаде традиционна градинка. Дори в едно малко по размери жилище бихте могли да отгледате плодове, зеленчуци, цветя или храсти. Растенията могат да виреят почти навсякъде в дома ви – на покрива на къщата ви, на балкона, на стълбищната площадка, или на малката веранда, ако живеете в къща, без двор.

Имате възможност да експериментирате повече, а също така и да оптимизирате условията на живот – температура и влажност на въздуха, светлина, което е от особено голямо значение за по – претенциозните растения.

Вашите висящи кошници и стари тенекиени кофи могат по естествен начин да ограничат растежа на иначе бързо разпространяващите се цветя и храсти, като например салвията (градински чай).

В такива нетрадиционни съдове лесно можете да отглеждате различни по вид растения, които да изглеждат едновременно добре и да живеят в необходимата симбиоза. Така растенията дори могат да си помагат едно на друго. Например риганът отблъсква насекомите, които притесняват броколито и подобрява вкуса на фасула.

Подвижност

Растенията в контейнери могат да бъдат местени лесно. Можете да решите, например, да преместите любимите си цветя от градината в закътания заден двор, когато навън е прекалено студено или пък вали като из ведро. Те могат да ви последват и в новия ви дом, когато се местите да живеете другаде.

Контрол на вредителите

Ако някой вредител е нападнал вашия невен, вие лесно можете да преместите контейнера му на безопасно за останалите растения място, където да го напръскате с подходящия препарат.

Използвайте факта, че някои растения отделят с корените или листата си химикали, които отблъскват насекомите. Например босилекът може да уплаши кръжящите наоколо мухи, така омразни на вашия копър. Фасулът пък привлича насекоми, които се хранят с малките бръмбарчета по листата на царевицата.

Декорация

Сандъчето с цъфтящи петунии създава и от най – скучния и неугледен балкон едно приветливо и гостоприемно място. Какво повече можете да направите за и окаляно дворче, от това да го “маскирате” с един – два големи сандъка с пъстри латинки или уханни ягоди.

Как да започнем

Първо решете, дали искате да имате няколко по – малки контейнера, или два по –големи. Къде да ги поставите – на балкона, пред прозореца на стълбищната площадка или в кухнята. Да засадя ли малко свежи подправки или пък само цветя? Дали пък да не освежа малко и офиса си?

Геометрия

Преди да започнете, с лист хартия и молив, си набележете основните неща, които искате.
Проектирайте вашата мини – градинка много внимателно.
Започнете с малко.

Помислете върху детайлите

Къде биха виряли избраните от вас растения най – добре – под слънчевия кухненски прозорец или под дълбоката сянка на дървото до входната врата? Дали не минава течение точно през мястото, където сте решили да окачите кошницата? Поливането също трябва да ви е удобно.

Помислете върху групирането на растенията. Как ви се струва идеята да сложите входната си врата ”в рамка”, като поставите симетрично от двете и страни сандъче с благородна папрат? Понякога няколко сандъчета на едно място изглеждат добре, но в други случаи, по – добре стои едно единствено по –голямо цвете в средата, обградено малки саксийки, всяка с по един вид билка. В централния контейнер можете да засадите нарциси или трицветна теменуга например.

Ако предпочитате или пък имате възможност да отглеждате растенията си само вкъщи, то тогава трябва да сте сигурни, че въпросните контейнери са разположени на място, недостъпно за вашите деца. Така малките няма да имат възможност да се нацапат с вода и кал, а вие ще предпазите така ценната за вас коледна звезда или миниатюрното кедрово дръвче.

Преценете добре, коя е най – слънчевата и топла част от дома ви, къде е по – хладно и къде евентуално може да минава течение.

Необходими материали

При избора на подходящ контейнер, използвайте въображението си.

На първо място той трябва да съответства на растението от естетическа и функционална гледна точка. Например, ако решите да отглеждате ягоди, изберете контейнер от порцелан, с отвори. Нежните ви кремове (лилия) биха се чувствали добре в по – малко сандъче, но пък малкият ви бонсай ще има нужда от по – висок и обширен съд.

Знайте, че размерът, материалът и формата на контейнера трябва да бъдат подходящи не само за вашето растение, но и за заобикалящата ви среда и интериор.

Висящите кошници, често направени от дърво или тел, със сигурност ще привлекат погледите към вашите петунии и здравец. Поставете ги обаче на безопасно място, за да нямате неприятности.

Шарените пластмасови контейнери, подобни на кутийки ще седят добре на прозореца ви, особено, ако живеете в апартамент във висока сграда, който има много прозорци.

Ако си падате по дървените нощви или по декоративните кошници, убедете се, че дървото, от което са направени, е солидно.

Ако решите да използвате кофи, бъчви или лейки в градината, трябва да проверите обръчите им. Тези съдове създават по – добра изолация от порцелана.

Корените на вашето растение трябва да дишат, затова и порцелановият съд ще им хареса, освен това той задържа топлина. Те обаче не са подходящи, ако живеете в много студено място, където почвата замръзва през зимата или пък имате твърде палави деца и домашен любимец.

Контейнерите от камък изглеждат добре, но са трудно подвижни, тези от пластмаса са лесни за поддържане, но не толкова ефектни, а порцелановите са доста ефектни, позволяват на растенията ви да дишат, но затова пък са лесно чупливи и тежки.

Окопаните в земята контейнери са особено подходящи за растения като джоджена, например, тъй като той се разпространява изключително лесно. Можете да закопаете контейнера до ръба в градинската пръст или да набиете ръба му, за да не позволява на растението да излезе извън него.

Страхотно седят окачени на синджири или дебели въжета старомодни телени кошници или дори използвани от нашите баби като умивалник, стари легенчета.

Независимо какъв контейнер ще изберете, ще имате нужда от неизменната подложка или чинийка, в която да се отцежда излишната вода. http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&A­RTICLE_ID=143
User Avatar
вашата-градина-през-юли
Средата на лятото е подходящо време да проверите пръскачките в градината. Убедете се, че нищо не запушва главите им. Ако не го направите, скоро растенията ви може да клюмнат или по тях да се появят кафяви петна. Не забравяйте, че през юли растенията имат нужда от най – много вода.

Най – добре поливайте рано сутрин, за да ограничите изпаряването и да дадете на листата на растенията цял ден за съхнене. Не бива в никакъв случай и да преполивате растенията. Добра идея е да разстелете 1 – 2 пръста тор върху пръстта, която ще задържа влагата и в същото време ще обогати почвата.

Един от най – добрите начини да намалите количеството на разходваната вода е да ограничите площта на тревата за сметка на цветята. Така ще си спестите косене и наторяване, а и градината ви ще стане по – атрактивна.

Юли е най – активният месец за ремонти и поправки. В градината вие можете да продължите да почиствате растенията от мъртвите цветове, за да бъдете възнаградени с нов силен цъфтеж през есента. Когато почиствате розите, окастрете ги до 4 – 5 тото листо, за да стимулирате избуяването на филизи. Същото направете и с хризантемите. Продължете с наторяване на цитрусовите растения, ако имате такива, но оставете морава и храстите.

През юли берем и се наслаждаваме на плодовете на своя труд. До момента са узрели доматите, черешите, прасковите, кайсиите. Погрижете се растенията да не станат прекалено тежки и да се пречупят. Почиствайте мястото около тях от паднали плодове, листа и цветове, тъй като те могат да образуват върху почвата слой, в който да стане идеалното място за развитие на насекоми, охлюви, плужеци и болести, които могат да увредят растенията.

Сега е времето да размножите онези цветя, които ще красят градината ви през есента. Вземете резници от многогодишните карамфили, маргарити, ирис, здравец, върбинки. Засадете ги във влажен перлит и ги запазете за края на есента.

Ако сте любител на зеленчуците, за последно можете да засеете царевица и бобови сега, както и картофи за есенна реколта. Картофите са идеални, ако не разполагате с много място в градината. Само не забравяйте да направите купчинка от лека тор върху филизите на младите растения, докато избуяват.

В края на месеца посейте семената на кореновите зеленчуци – цикория, маруля и грах. Върху малко по - сенчесто място можете да започнете и с целината, броколито, карфиола, брюкселското и обикновеното зеле. След около 6 до 8 седмици растенията трябва да са готови за засаждане.

Можете да посеете и семената на цветята, които ще цъфнат следващата година – незабравките, напръстникът, делфиниумът, камбанката (кампанула), кореопсисът.

Можете да засадите също и луковиците на растенията, които ще цъфнат в края на сезона, когато всички останали са прецъфтели – далии, гладиоли, кана, каладиум, бегонии, невен, циния. http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&A­RTICLE_ID=165
User Avatar
как-да-си-проектираме-градина-с-малко-средства
Направете скица на вашия двор, която включва очертанията на къщата, заедно с двора, пътеките в него, цветните лехи и тротоара. Ако се затруднявате с проекта, в интернет или специализираната литература можете да откриете лесно приложими готови решения.

За настилка използвайте чакъл, павета или излейте бетон от по-ниско качество. Избягвайте гладките камъни, защото по тях се пързаля. Почистете внимателно плевелите, преди да насипете чакъла.

"Обзаведете" двора с евтини скамейки и непретенциозни масички. Обикновено големи разпродажби на мебели за градината има в края на лятото. Добавете няколко рогозки, цветя в саксии или сандъчета и градински фенери за повече атмосфера.

Можете лесно да добавите в проекта фонтанче "направи си сам". Втулки, помпи и фонтани се предлагат в магазините на дома.

Ако разполагате с по-голямо външно пространство, перголата или беседката са чудесен начин за създаване на романтичка обстановка.

Помислете за засаждане на семена от тревна смес, която е устойчива на суша и не се нуждае от много торене, за да се развива добре.

Оформете нови цветни лехи с помощта на градински маркуч, за да постигнете по-актуалните заоблени форми, след което направете кант за фиксиране на лехите и който ще задържа тревата от нашествие.

Обогатете почвата с подходящa тор и мулчирайте с органични продукти като борови иглички, накъсани листа и др.

За борба с плевелите можете да използвате мулч от стари вестници.

За да озелените дворното място, най-добре е да инвестирате в дървета, цветя и храсти, които са местни за района, в който живеете. Използвайте многогодишни и сложете малко повече, отколкото имате нужда, защото следващата година ще можете да ги разделите и да запълните с нови растения дупки в градината. Купете семена изгодно в края на лятото.

През летните месеци е добре да наточвате остриета на косачката приблизително на всеки шест седмици, за да изглежда тревата в градината добре. Използвайте тънък слой от окосената трева и някакъв бавно разграждащ се азотен тор, за да подхраните тревата. http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&A­RTICLE_ID=852
User Avatar
градински-уютОт Бис.БГградински-уютОт Бис.БГградински-уютОт Бис.БГградински-уютОт Бис.БГ http://ecodesign.bg/2010/03/trevna-plosht-­s-raygras-i-tsvetya/Една тревна площ обикновено се състои от няколко вида треви. Между тях съществува така наречената междувидова конкуренция, която кара всеки вид да заеме различна екологична ниша. Ето защо, за да се изгради гъст тревен килим, от една трева е необходима много висока интензивност на поддръжка на райграса. Житните треви са много конкурентноспособни и от няколко вида райграс, власатка, агротис и други от тяхното семейство се изграждат елтни тревни площи.

Цветната поляна е мечта на много градинари. Но може ли цветята да издържат на жестоката конкуренция, постоянното косене и отъпкване. Отговорът е да, ако положим правилните грижи. Възможно е броят им да се мени през годините до установяване на равновесие между видовете.

Основно цветята използвани в тревните площи се делят на няколко типа:

•ранно цъфтящи
•издържащи на постоянни коситби
•цветя за мавританска поляна
Ранно цъфтящите са кокиче, минзухар, синчец, мускари и др. Техният период на цъфтеж е преди да започне интензивното косене. Разположете ги на сянка или полу сянка в близост до декоративните растения. За да ги запазите по добре направете първите коситби след началото на април, на по-голяма височина от 7 до 9 см. Към тази група можем да прибавим и нарциса, за който трябва да изнесем първата коситба още назад във времето. Тези видове успяват да цъфнат и да осигурят луковиците с достатъчно енергия за следващата година.

Вторият тип са цветя ниски или устояващи на чести срязвания. Към тях спадат паричката, горската теменужка и игликата. Паричката засейте на слънце, а теменужката и игликата на сянка. Паричката е може би най-популярното цвете подходящо за тревни площи, тя цъфти през целия сезон и успешно се справя с конкуренцията на райграса и другите треви. Другите два вида цъфтят на пролет. Всички са многогодишни запазващи участието си в тревния килим. Тук бих прибавил и още две растения, които имат и лечебни свойства. Това са глухарчето и жиловлека, те имат интересни цветове, но са много агресивни и е възможно да заемат цялата поляна. Затова не ви ги препоръчвам даже често водя борба срещу тях.

Мавританските ливади са поляни със смесени много видове цветя и треви. Те се характерни с изобилието на цветове през голяма част от активня сезон и много по-ниска степен на поддръжка на тревния чим. Обикновено се косят два пъти в годината в края на пролетта и началото на есента. Височината на косене е около 10 см. и окосените части се оставят да изсъхнат и да опадат семената от тях. Поради слабата интензивност на поддръжка тревните площи не изглеждат перфектно през целия сезон. Ако се увеличи честотата на косене повечето цветя изчезват и остава предимно райграс. Те трябва да се торят по слабо, защото иначе житните по-бързо може да изместят цветята.

В мавританските поляни се срещат: лайка, мак, пелин, метличина, теменужки, камбанки, маргарити, ралица, шибой, паричка, иглика, лобелия, иберис, винка и много други .

За да се увеличи богатството на цветове може да се използват сиви форми на власатката, някои шарени треви, мечи лук и др.

Когато вече сте изградили тревната площ, при поддръжката на градината избягвайте за всички типове цветя отъпкването, пръскането със селективни препарати и вертикулирането. Поливайте редовно и подхранвайте умерено.

User Avatar
поддръжка-на-двора-и-градината-през-март
http://www.zeleno.bg/bg/articles/554-poddru­jka-na-dvora-i-gradinata-­prez-mart.html През март растенията се събуждат и започват да се развиват. Затова нашата основна задача при поддръжка на дворове и градини през март е да ги подготвим за активния сезон и обезпечим тяхното развитие.
Ако имате разсади от резници или семена трябва да ги прехвърлите в по- големи контейнери или в саксиите, които ще бъдат постоянно. Направете едно подхранване с торове. Ако забележите загниване или сечене на разсада - намалете поливането /почвата трябва да има добри дренажни свойства, за да не се преовлажнява/, преместете саксиите на непряка слънчева светлина и напръскайте с превикур и топсин.
В градината поддръжката може да започне след разтапянето на снега. Равномерно разхвърляйте комбиниран тор /NPK/ с норма 30 – 40 килограма за декар върху всички тревни и озеленени площи. Ако сте зазимили растенията си развържете короните и освободете затрупаните растения.
Първите резитби могат да започнат в края на месеца. Основно се изрязват мъртви части и стърчащи от желаната форма клони. На розите и хортензиите на един храст оставете по 4- 5 клона всеки с по 3-4 пъпки . Тази резитба се прави за да не расте растението само на клони, но и да има достатъчно сили за цъфтеж.
Най много работа в двора има по поддръжка на тревния чим. Поради високата влажност на почвата, март е много удобен месец за плевене на тревните площи от нежелани треви. Друго много важно мероприятие е вертикулерането на тревостоя. Вертикулатура /известен масово като аератор/ представлява гребло с зъби в формата на ножове. С него се изваждат мъртвите растителни части, освобождава се жизнено пространство и се набраздява леко почвата, което подобрява въздушния режим. Много работа ще имате ако имате нападение на тревния чим от така нареченото снежно гниене /кръгли кафява петна по тревата понякога с белезникав до бледо розов налеп/. В този случай първо трябва с вертикулатора старателно да премахнете нападнатите тъкани. После напръскайте с препарати – фундазол, топсин, железен сулфат. Накрая подсейте – повредените площи се поръсват с семена, а отгоре с 1-2 милиметра торф или пясък.
В края на март не забравяйте да пуснете и настроите поливната си система. В началото е добре да полива 1 – 2 пъти в седмицата като роторните разпръсквачи се пускат около 10 минути на ден, дефлекторните по около 3 минути за ден.
През март може да направите и една коситба на тревните площи.


Източник: http://ecodesign.bg

User Avatar
http://www.zeleno.bg/bg/articles/537-myasto­to-na-rozite-v-dvora-e-v-­zavisimost-ot-vida-im.html градински-уютОт Бис.БГУханието на цъфнал трендафил създава чувство на уют в бабиния двор. Вековна традиция е в цветния кът на българката да доминират красивите розови храсти. Съвременните сортове градински рози със своето голямо разнообразие от багри и аромат дават още по-богати възможности за изпълнението на съвършенни идеи.
Розата е едно от най-употребяваните растения за трайно зацветяване на паркове и градини. Благодарение на своите изключителни декоративни качества тя намира широко приложение в зеленото строителство. Преди всичко розите имат особено красиви цветове, обагрени с всички багри на цветната палитра от снежно бяло до почти черно. Пъстрите рози са особенно прелестни с различните съчетания на две и повече багри на един цвят. По големина цветовете са най-различни, като се започне от дребни миниатюрни розички и се стигне до едри кичести цветове. Цъфтежът на розите е непрекъснат от май до късна есен. Изобилието от цветове върху храста прилича на грамаден букет. Много рози се отличават със силен и нежен аромат. Розите служат за украса и заради красивите си зелени и лъскави листа, които при някои видове са особенно декоративни. Плодовете на розите обагрени в червено, жълто или оранжево придават на храста допърнително декоративна стойност.
В зависимост от големината и формата на двора, розите се използват по различен начин.Употребата на розите е различна в зависимост от групата, към която принадлежат дадените сортове. Розите могат да се засаждат единично или в малки групи.
градински-уютОт Бис.БГБордюрните, ниски, миниатюрни рози се използват главно за самостоятелен бордюр по дължина на алеята от едната или от двете срани. По този начин се очертава пътеката и плавно се преминава към зелената площ. Те могат да се използват и като бордюри на фигури от храстовидни рози. Така се постига плътно вертикално зацветяване на фигурата. Групирани дребноцветните полиантови рози, могат да образуват цветни фигури в зелените площи. Компактни цветни фигури се получават, когато се използват растения с еднаква структура на храста. За да изглежда добре фигурата или непрекъсната цветна лента, е желателно растенията да се засаждат на 25-30см гъстота, тъка че да не се вижда гола земя. Цветовото съчетание е индивидуално решение но за постигане на ефект трябва да се спазват някои основни правила: при оформяне на цветни фигури в зелената прощ растенията се засадждат по няколко от един и същи цвят. Така се получава петно от този цвят. Бордюрите от един и същи цвят дават представа за по-дълга алея, но добре изглежда и комбинация от няколко цвята, като всеки цвят заема определен участък. Миниатюрните рози може да се разположат и в декоративни сандъци пред къщата или единични растения да направят акцент в алпинеума.
Декоративните храстовидни рози са най-често срещаните паркови рози. Това са сортове флорибунда и чайни - хибриди. Храстите са средно високи от 80 до 120 см, силно разклонени, с лъскави листа и много студоустойчиви. Цъфтят почти непрекъснато с многобройни, едри цветове. Те се използват за единично или групово засаждане и за образуване на цветни фигури или ленти в зелените площи. Сортовете с по-голяма височина може да оформят цъфтящ жив плет покрай оградата. При групирането на различни сортове с цел да се получи компактна цветна фигура в зеленита площ е задължително условието храстите да бъдат с еднаква структура и височина. За да не е „плешива” фигурата разстоянието между растенията трябва да е 50 см. Ефекта от съчетаването на цветовете е също както при бордюрните рози – целта е на определено място да доминира определен цвят.
градински-уютОт Бис.БГКатерещите /влачещи/ рози изискват по-специални места в градината. Те зацветяват декоративни подпори, решетки, беседки. От катерещите рози може да се оформи красив тунел над входната алея .
Храстите са с високи 2-3м, еластични леторасти, които свободно могат да се увиват по цялата дължина на оградата. Могат да се използват за цветни фигури, често в комбинация с ниски храстовидни или бордюрни рози. Когато се оформят по-големи групи рози, на преден план се засаждат по-ниски форми, после по-високи и се върви към буйно растящите катерещи сортове.
Високостъблените/Щамбови­/рози – тези рози формирани със стебло и разкошна цъфтяща корона са акцента на всяка градина. Те също цъфтят непрекъснато през цялото лято. Засаждат се единично в зелената площ или в редици край пътеките. Разстоянието между растенията е около 2м. и много зависи от сорта на розата, облагороденa на подложката. Могат да се използват и за цветни фигури, комбинирани с ниски или почти стелещи миниатюрни рози.Успешно се развиват и в големи декоративни кашпи на площадката пред къщата или на верандата.
При разполагането на розите в двора, едно от най-важните условия е мястото да бъде слънчево. Розите са светлолюбиви растения и за пълноценното им разветие се изисква слънчева светлина. За постигането на мечтаната розова градина трябва постоянство, желание и грижи.

Източник: www.florov.com

User Avatar
вашият-дом,-офис,-вила,-хотел,-двор-през-пролетта
http://gradinar.net/379-Vashiyat-dom-ofis­-vila-hotel-dvor-prez-pro­letta Озеленяването е важна част от всички проекти. Една красива градина ни дава спокойствие и уют, типични за естествената природна среда и ни помага да се отпуснем и отпочинем в приятна обстановка.

С настъпването на пролетта, идва и моментът да обърнете повече внимание на своята градина, да я извадите от зимния сън и да я подготвите за нов живот.

Първото, което трябва да направите, е да се погрижите за инструментите си. Много от тях най-вероятно не са ползвани цяла зима и имат нужда от освежаване. Наточете всички режещи части на косачката, мотиките и смажете старателно ножиците за подрязване на храсти и дървета. Ако нямате подходящи инструменти, то винаги можете да ги намерите в специализираните магазини за градински инструменти или да си ги поръчате от онлайн магазин за инструменти.

Наторяването е много полезна и важна стъпка. За храстите и дърветата е най-подходящ прегорял оборски тор, а за растенията с обилен цъфтеж и плодоносене е добре да добавите и фосфорен тор. Винаги спазвайте количествата на торовете – за храстите е достатъчна по една лопата оборски тор, за дърветата – по две.

След като сте внесли торовете, е добре да окопаете растенията. Ползвайте права лопата и внимателно разрохкайте почвата около всяко едно, на поне половин метър радиус. Така ще подобрите структурата на почвата и ще улесните проникването на въздух в нея, а и ще я смесите с торовете. Окопавайте, когато почвата е суха и слънцето не пече силно – най-добре сутринта или привечер.

Обърнете внимание и на тревата. Тя трябва да бъде окосена, но е добре първо да я валирате или отъпчете, за да не измъквате цели стръкове с косачката, а да подрежете само връхната част, докато остане на височина около 6 см. Подхранете тревната покривка с минерални торове, като спазвате количествата, указани на опаковката и полейте веднага след това.

Месеците март, април и май са най-подходящи за озеленяване, засаждане на нови дървета и храсти, както и за изнасяне на разсади цветя. В почти всеки градински център ще откриете голямо разнообразие широколистни и иглолистни дървета и храсти, както и много палми и цветя.

Често търсени са красиво цъфтящите храсти, който радват не само с обилните си цветове, но и допълват свежата зеленина около вас. За цветята е най-добре да си направите собствен разсад. За целта трябва да сте си купили семена от магазини за сортови семена и да ги посеете на закрито, докато отраснат достатъчно, за да бъдат засети в двора. С един разсад, изнесен навън през май, ще си осигурите красиви цветове в градината през цялото лято.

Подрязването на храстите и дърветата е повече от препоръчително. За вечнозелените това е много освежаващо и значително подобрява външния вид. Подрежете всички храсти, с изключение на тези, които цъфтят рано през пролетта. Премахнете измръзнали части, преплетени сухи клони и оформете короната, като оставите няколко водещи клони.

Не пропускайте да освежите и цялата градинска мебел. Използвайте шкурка заглаждане на дървените повърхности, а после следва лакиране или боядисване. Премахнете изгнили дървени елементи от съоръжения като пергола, беседка, пейки и евентуалната ръжда от всички метални конструкции. Проверете дали имате градинско осветление и поливна система в изправност.

Почистете зазимените басейни от листа и други боклуци и ги подгответе за новия сезон.

С всички тези съвети за озеленяване и поддръжка на двора, градината и басейни, вашите грижи ще бъдат улеснени и една идея по-приятни.
User Avatar
шезлонгът-в-градината
http://www.gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=9­89 Вашата градина през лятото е прекрасно място за отдих и развлечения. Един съществен и неизменен детайл от нейното обзавеждане са шезлонгите.  Ако искате да създадете истински кът за отмора и приятни забавления, просто разположете един от тези толкова удобни и стилни легла на открито до любимия ви градински кът – и чудото е станало – вашата градина се е превърнала в най-елегантото място за почивка.  

 

В днешно време на пазара се предлагат различни по материал, по вид и дизайн шезлонги. Закупуването на подходящия за градината ви шезлонг зависи , от мястото, с което разполагате и което искате да превърнете в кът за отмора,   от стила и уюта, който се стремите да създадете с градинското обзавеждане, от вашите предпочитания, и разбира се, от средствата, с които разполагате. Едно е сигурно – съвременната градина е немислима без този аксесоар.  

 

Сгъваемите дървени столове, първоначално възникнали като столове за почивка на открито, разпъвани на палубите на пътническите кораби. Днес тези удобни и лесни за поддържане столове многократно са разширили своето приложение и могат да бъдат видяни на всякакви места, на плажа, на балкона, около басейна, сред градината. Те са неизменна част от съвременното хотелско обзавеждане и освен по предназначение – за релаксация на открито, с тях се преследват и други цели – дизайнерско оформяне на интериора и екстериора.  

 

Тъй като шезлонгите първоначално са били предназначени да бъдат използвани на кораби, те  са били изработвани от много здрави, трайни материали, които могат да издържат на влага, вятър и други неблагоприятни условия. Класическият дървен материал, от който се правят традиционните столове за палубата, е тик, наричан още индииски тик, заради произхода на дървото.  

 

Модерните днес шезлонги могат да бъдат изработени, както от тиково дърво и друг дървен материал, така също от метал и пластмаса, от ратан. Това, което отличава днешните шезлонги от техните предшественици е стремежът към комфорт, който се постига с меки подложки, разнообразни и цветово издържани възглавници, дизайнерско решение, което прави аксесоара впечатляващ акцент в градината.  

 

Сгъваемият модел шезлонг е лесен за пренасяне и съхраняване, което е  изключително полезно, когато пространството е ограничено. Старите модели обикновенно имат една позиция за накланяне на частта в областта на гърба. Модерните шезлонги често са регулируеми, и могат да включват допълнителни елементи като стъпенки, които ги направят особено удобни. Ако към това прибавите намиращите се в изобилие на пазара възглавници и лежанки, вие сте постигнали онзи комфорт, който мечтаете.  

 

В днешно време шезлонгите се използват навсякъде в нашия бит - у дома, на балкона, на верандата,  в градината - разпръснати на поляната, а благодарение на лекотата им е много лесно да бъдат преместени където ни е удобно. Шезлонгите са подходящи за използване и по време на  походи или къмпинг пътувания, така че хората да имат удобно място за сядане.

 

Нашият съвет е покупката на комплект сгъваеми столове да бъде съобразена с бъдещото им местоположение, дали ще ги поставите  на сянка или на слънце, дали ще ги използвате само в градината или и около басейна. Къде ще бъдат съхранени при неблагоприятни условия.  Дървените сгъваеми столове, със или без подлакътници в стил "директорски стол" са доста популярни. Някои модели се предлагат от всякакъв вид дърво, а седалките на други модели може да са от платно или найлонов материал. Някои столове могат да бъдат настроени на различни позиции, осигурявайки вашият комфорт. Тези столове са изработени от екзотична или твърда дървесина като дъб, които осигуряват устойчивост на шезлонга, изложен на дъжд.

 

Алуминиевите сгъваеми столове са изработени от неръждаема стомана и същият алуминий, използван във въздухоплаването. Тези шезлонги имат платна, които няма да се късат или избледняват бързо. Столът може да се регулира в три или повече позиции за по-голямо удобство. Ако търсите един траен, почти неразрушим стол, алуминиевите столове са отличен избор.

Визитна картичка

Име:Градински уют

Създаден: понеделник, 02 февруари 2009

Членове: 178

Описание: Тук може да качвате идеи, проекти, клипчета, снимки ... всичко за градината или за това как бихте искали да изглежда тя.

Модератор(и): RoShAvO`SlOnChE

Галерия
Членове