Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
отбелязваме-световния-ден-на-планините
http://www.dnes.bg/index/2010/12/11/otbel­iazvame-svetovniia-den-na­-planinite.106099 На 11 декември се отбелязва Световният ден на планините.

През 2003 г. генералната асамблея на ООН фокусира вниманието към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините.

Все повече се признава, че планините са уязвими екосистеми, имащи глобално значение, като източник на по-голямата част на световните запаси на прясна вода.

В планините е съсредоточено биологическото разнообразие и те са едно от най-популярните места за почивка. Те са и своеобразен ресурс на културно мноогообразие, знания и наследство.

Планините заемат почти една четвърт от земната суша и са източник на средства за съществуване на почти 12% от населението на планетата.

Днешният ден на планините протича под мотото „Планинските малцинства и местните народи”.

Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планиниските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия.

Последиците от тези проблеми водят до регионални конфликти, разпространението на тероризма, увеличаване броя та бежанците и загуба на човешки потенциал.

В специална резолюция генералната асамблея на ООН призовава международното общество да организира мероприятия с цел по-добрата пропаганда на значението на развитието на планиниските райони.

User Avatar
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%­81%D0%B0_%D0%BF%D0%BB%D0%­B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B­0 Лиса планина е разположена в Предбалкана, между областите Сливен и Търговище, от нея извира река Голяма Камчия (Тича), неин най - висок връх е Големия Сакар (1 054 м н.м).Планината се намира на няколко километра от градовете Омуртаг и Котел.По - известни хижи са "Кайника" (570 м н.м), "Лисец" (1000 м н.м), "Средище" (620 м н.м)
User Avatar
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%­B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD_(%D0­%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%­B8%D0%BD%D0%B0) Гребен е гранична планина между България и Република Сърбия. Разположена е в между Завалската планина в България и Влашка планина в Сърбия. На българска територия след промяната на границата в 1920 г. по Ньойския договор остава съвсем малка част от югозападния склон. Най-високият връх на планината е Дзиглина ливада, висок 1337 м. и намиращ се на сръбска територия. Планината е изградена главно от карбонски пясъчници и кредни варовици. Река Ерма, минаваща между Гребен и Влашка планина, оформя изключително красивото Погановско ждрело.
User Avatar
http://bg.wikipedia.org/ Горнострумски хребет е неофициално име на южния дял на планината Черна гора, въведено през 2004 г. от Д. Йорданов. Разположен е на запад от река Струма и Радомирската котловина. Най-високата точка е Катенски рид (740 м). Източните склонове са голи, а западните в по-голямата си част са покрити с широколистни гори. Селата разположени в полите на Горнострумския хребет са Копаница, Николаево, Борнарево, Прибой и Радибош. По билото му минава стар път от времето на османската власт.
User Avatar
ездимирска-планина
Ездимирската планина или Чука е моноклинална планина в България. Най-високата ѝ точка е Големи връх (1219 метра).
User Avatar
пенкьовска-планина
Пенкьовска планина е името на планина в България. Най-високата ѝ точка е Конски връх (1187 м).
User Avatar
Лешниковска планина е името на планина в България. Най-високата ѝ точка е връх Златарица (1086 м).

User Avatar
Лисец е името на планина в България. Най-високата ѝ точка е връх Връшник (1500 метра). Намира се в Област Кюстендил.
User Avatar
"Кобилска планина е името на планина в България. Най-високата й точка е връх Чардак (1312 м)"
User Avatar
Средна гора е една от по-малките планини в България. Разположена е между Задбалканските котловини на север и Горнотракийската низина на юг. На запад достига до течението на р. Искър, а на изток до р. Тунджа, близо до гр. Ямбол.

Най-високата точка на планината е връх Богдан – 1604 м. Средна гора е една от предпочитаните дестинации за планински туризъм, тъй като полегатите й склонове са лесни за преодоляване, а разходката е наистина приятна сред красивата природа.

В Средна гора има и резерват – Богдан, който е сравнително добре поддържан.

В планината има много исторически забележителности както от близкото, така и от далечното минало. Благоприятният климат в района е причината тези планински места да са обитавани от най-дълбока древност. За това свидетелстват откритото Панагюрско съкровище, храмът в Старосел, както и древните римски останки в Хисаря.

Средногорието е и люлка на Априлското въстание – тук се намира прословутата местност Оборище, на няколко километра от Панагюрище, а в средногорския град Копривщица може да научите много за въстанието, както и да разгледате красивите възрожденски къщи-музеи.

Планината не е особено богата на животински свят, както по-големите планини в страната, но природата й е невероятна красива, а гъстите гори и тучните поляни са приятна гледка за окото.

За разлика от животинското си разнообразие, Средна гора може да се похвали с много минерални извори с лековити води. Тук се намират и едни от най-популярните спа дестинации в страната – Хисаря, Стрелча и с. Баня.

Естествено, има и хижи, които да приютяват запалените планинари. Сред най-посещаваните от тях са Артьовица, Богдан, Братия, Йордан Кискинов, Комсомолска, Сакараджа и Свежен. Най-популярните туристически маршрути на планинарите почват от Копривщица. Но се подгответе добре, защото обикновено склоновете на Средна гора са брулени от неочаквано студени ветрове.
Визитна картичка

Име:Високата планина

Създаден: сряда, 04 март 2009

Членове: 45

Описание: Идеята на този клуб е да се съберат идеи,предложения,маршрути за туризъм в ПЛАНИНАТА, както при летни, така и при зимни условия. Нека заедно се разходим!!!

Модератор(и): Ники

Галерия
Членове