Бис.БГ

по имената
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Визитка

User avatar
Сега: Опасно е да живееш интересно,ако не знаеш как да оцелееш!
{безгрижно} [без значение]
  • Nick: Danili

Настроение

Не е определено.

Плейлист

Отвори в нов прозорец
Не са качени MP3 файлове, Качи

За връзка

Приятели

За себе си

Адрес на моя сайт

1

Моят гардероб сега

Харесват ми

Последни Записи в Блога

Тринадесет любопитни факта за петък 13-ти1. Страхът от този ден се нарича "параскевидекатриафобия",­ но според специалистите произнасянето на думата може да освободи пациентите от фобията им.
2. Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-ти. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.
Още от категорията
София Моно театър спектакъл открито актьори култура изкуство
Успешни театрални представления
бали море океан екзотика плаж лято
Булеленг – добре пазената тайна на Бали
ким катрал
Колко струва жилището на Саманта от "Сексът и градът"?
тъга жена
Как да продължа сама след смъртта на съпруга ми?
3. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър.
4. В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети, са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно.
5. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък, 13-ти, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата, 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-ти бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур земята потъва в мрак и тъга.
6. Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.
7. Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък, 13-ти.
8. През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата – 13, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.
9. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.
10. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък
11. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.
12. Голяма част от небостъргачите нямат 13-ти етаж. В много хотели също липсват 13-ти етаж или 13-та стая. В самолетите на някои авиокомпании също липсва 13-ти ред. Във Формула 1 няма болид с номер 13.
13. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-ти, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.5009649N.jpg

Последни Записи на Стената

79704580583a2003535fe97d89859445.gif