Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

В средата на 1983, в състав Хетфийлд, Хамет, Улрих и Бъртън, Metallica записват своя първи студиен албум, озаглавен „Kill 'Em All“, който се определя като рождението на траш метъла. Първоначално той е щял да се казва "Metal Up Your Ass", но от музикалния лейбъл сметнали, че то е неподходящо за дебют и групата била принудена да измисли друго.Оригиналният басист на групата, Клиф Бъртън, умира през 1986. Metallica тъжат за гениалния музикант, но успяват бързо да се съвземат и намират заместник - Джейсън Нюстед.През 1991 година издават едноименният пети албум Metallica, известен повече като Черния албум заради изцяло черната си обложка. Много от феновете на Metallica са разочаровани от по-комерсиално ориентирания звук на албума, чиито песни започват все по-често да се въртят по радиата и телевизията. Музиката е опростена, включени са и две нетипични за Metallica балади — Nothing Else Matters и The Unforgiven.

  

Шестият студиен албум Load през 1996 година, който силно се различава като стилистика от по-ранните им творби и разочарова част от старите почитатели. Забелязва се рязка смяна на стила, като яростните рифове и бързи сола са заменени от по-гръндж и алтърнатив звучащи китари плюс значително по мелодични вокални линии. Същият саунд и усещане носи и наследникът на Load - ReLoad.

 

Излезлият през 1999 година S&M представлява лайв-албум, записан по време на двата концерта на бандата със Симфоничния оркестър на Сан Франциско, дирижиран от Майкъл Кеймън, през април същата година. Специално за този концерт са създадени две нови песни - No Leaf Clover и - Human". И двете парчета не са издавани в студиен, а не концертен вариант.

  

През 2000 година групата подема офанзива срещу мрежата „Napster“, която разпространява безплатно песни на Metallica (и много други изпълнители) в mp3 формат, като се стига дори до съдебен процес.

  

През 2001, точно когато Металика влизат в студио, за да запишат новия си албум, басистът Джейсън Нюстед обявява, че напуска групата и се съсредоточава изцяло върху личния си проект „Echobrain“.

  

Няколко месеца по-късно фронтменът Джеймс Хетфийлд постъпва в клиника за алкохолици и бъдещето на групата е сериозно застрашено. След края на лечението си Хетфийлд се завръща и Металика започва работа по своя нов албум, като бас партиите са изсвирени предимно от продуцента на албума Боб Рок.

 

Записите на албума са завършени, когато към групата се присъединява бившият басист на Suicidal Tendencies и Ози Озбърн Робърт Трухильо, а по ирония на съдбата присъединилият се към Voivod Джейсън Нюстед свири за Ози Озбърн на фестивала Ozzfest 2003. Същата година новият албум St. Anger е издаден и печели награда „Грами“ за най-добро метъл изпълнение.

  

През февруари 2006 групата обявява, че Рик Рубин ще продуцира следващия им албум. На 25 юли 2008 г., на стадион Васил Левски в София групата свири пред около 50 000 зрители. Това е най посещаваният рок концерт в България. Около месец и половина след това, през септември е издаден новият албум, озаглавен Death Magnetic.

 

Добави своя коментар:Настроение: