Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

ДЕТЕЛИНАВсеки от нас разхождайки се из тревата, тайно се е заглеждал в земята,  надявайки се да открие малко съкровище - четирилистна детелина.Всъщност в ирландската традиция  трилистната детелина символизира Светата Троица. Свети Патрик е  използвал детелината за да обясни на невярващите идеята за триединството  – така както три листа растат заедно в едно растение, така и един  Господ има три лица. А всеки лист на детелината символизирал Отца, Сина и  Светия Дух. Когато е  открита четирилистната детелина, започнало да се вярва, че четвъртото  листо символизира Божията милост.  

Друга легенда разказва за това, как когато Адам и Ева били изгонени  от Райската градина, Ева откъснала четирилистна детелина, за да си  спомня за дните прекарани там. Затова, ако в градината ви има  четирилистна детелина, в нея има и късче от Рая и божията благословия е с  вас.

 

Според най-разпространеното вярване всяко от листата на  четирилистната детелина има определено значение. Първият лист  символизира Вярата, вторият – Надеждата, третият – Любовта, а четвъртият  – Късмета.

В Средновековието пък се смятало, че четирилистната  детелина носи не само щастие, а който я откриел дори можел да вижда феи и  горски духове. Затова децата обикаляли полетата с надежда да намерят  детелина и да надникнат в магичния свят на приказките.

 

Друго  интересно суеверие е, че ако неомъжена жена иска да се задоми, тя трябва  да намери четирилистна детелина и да я изяде. След това първия неженен  мъж, когото тя срещне, ще стане неин съпруг.

 

Най-простичкото  обяснение за вярванията в късмета, който носят четирилистните детелини, е  може би тяхната уникалност и рядкост – на около 10 000 трилистни се  пада едва една четирилистна детелина.

 

Неслучайно стара поговорка  казва: „Един лист за слава, втори за богатство, още един за верен  любовник, и последен за крепко здраве, а всички те - в една четирилистна детелина ."

Добави своя коментар:Настроение: