Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
дестинации-за-производство-на-най-известните-марки-ром-на-карибите
http://www.napitki.bg/articles/view/3/907 Ако робите на о-в Барбадос, които първи произвели рома преди повече от 300 г., са знаели, че питието им ще завладее света, биха поискали най-малкото незабавно освобождаване. И ако отидете на Карибите, можете да обиколите по интересен oрганизиран маршрут с местните аеролинии LIAT 6-те дестинации за производство на най-известните марки ром.

В столицата на Барбадос от 1703 г. се произвежда най-старият Mount Gay. Продава се в повече от 66 страни. Фирмата е тясно свързана с ветроходството и спонсорира над 110 регати по света.

Къщата “Ангостура” е в околностите на столицата на о-в Тринидад, Порт ъф Спейн. Това е най-дългата обиколка, защото освен дестилационната и завода за бутилиране е включено и помещението Bitters, където се произвежда подправката Angostura Bitters. На всяка бутилка с нея стои подписа на немския д-р Зигерт, който преди 200 г. в екип с индийци разработва ангостурата срещу стомашни болки.

В дестилационната River Antoine на о-в Гренада нищо не се е променило от 1785 г. - това е мястото с най-старите съоръжения и технологии за производство на ром на Карибите.

Дестилация на рома Cruzan на Сейнт Кроа, един от Американските Вирджински острови, върви от 8 последователни поколения. В американски дъбови бурета отлежава питието, за да получи характерния си богат и здрав аромат.

Плантация Diamona на източния бряг на Демерара в Гвиана (също част от Карибските държави) е “дом” на рома El Dorado, известен като течното злато на Гвиана. В Demerara уникални са специалните кръгли дестилатори и складовете за 65 000 бурета.

Дестилационната Bologne е най-старата на Гваделупа - от средата на XVII в. Тя е специализирана в производството на бял ром Agricole, от който прави 1,4 млн. литра годишно.

И до днес съществуват историческите каменни акведукти за довеждане на вода от реката до дестилационната. И тук посещението завършва с дегустация и подарък - бутилка бял ром.

Източник: Димитрина Янева, Труд

Добави своя коментар:Настроение: