Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
индианско-племе-приготвя-чая-мате-от-около-9000-години
http://www.napitki.bg/articles/view/3/910 Чаят Мате е напитка, таяща в себе си древни индиански тайни е наситена с полезни вещества, вкусна и даваща сила и енергия.

Южноамериканското индианско племе гуарани приготвят мате от преди около 9000 години. Много по-късно, европейските алхимици ще се мъчат да произведат еликсир на вечната младост и безсмъртие, не знаейки , че една част от него вече е даден на човечеството.

Дървото от листата, на което се прави напитката се нарича Yerba Mate. Вари се в специален съд - kalabas изработен от специален вид тиква. Kalabasy се предлагат в различни размери, обикновено украсени с традиционни индиански орнаменти.

Твърдостта на тиквата, от която са направени съдовете е почти същата като на дърво, така че използването на kalabas е многократно.

Тиквените kalabasy се считат за класика, но има и дървени, от метал и от стъкло. Най-добрите са тези, които дават възможност на чая да „диша“.

Пиенето на мате от kalabasa става с бомбила (сламка за пиене на мате). В горната част на сламката се намира леко сплесканият мундщук, а долната част, която се потапя в течността се удебелява кълбообразно, с множество малки отворчета, като своеобразно малко сито.

Maте не трябва да се приготвя с вряла вода, която може да унищожи витамини съдържащи се в чая, оптималната температура на водата е 60-80 градуса.

А още по-добре е да се поръсят сухите листа в студена вода, да се разклаща kalabas, така че течността да абсорбира в листата и едва след това постепенно се добави гореща вода.

Церемонията за приготвяне и пиене на мате е много успокояваща и приятна. Твърди се, че редовната употреба на мате помага за намаляване на времето за сън, организмът се възстановява само след 4 часа.

Смятало се, че хранителните свойства на мате са достатъчни той да замени използването на хляб при древните индианци, поради което те смятали, че е изпратен за тях от боговете.

Добави своя коментар:Настроение:
четвъртък, 05 септември 2013 Настроение:  Отлично
Брой потребители, харесали този коментар
Посетете http://www.facebook.com/clubmatebulgaria за да разберете повече за уникалната напитка направена от мате - Club-Mate! :)

Поздрави