Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
грозна-картинка-за-5-млрд.-лева
“Ние режем, те ги възстановяват ДНСК ще иска съдействие от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да идентифицира доставчиците, които възстановяват мрежите, уверява шефката на дирекцията Милка Гечева. Ще последват глоби - от 5 до 50 хил. лв. за фирми и от 1000 до 10 000 лв. за физически лица.

В момента от дирекцията твърдят, че мрежите са така оплетени, че не са установили чия собственост са. Затова заповедите за премахване са обявени като на “неизвестен извършител”. В същото време според КРС до края на миналата година са били наложени около 300 глоби на оператори заради въздушни кабелни мрежи.

Интересно е какво още ни очаква, тъй като акцията на ДНСК ще продължи към периферията на София, съобщи зам.-шефът на дирекцията Георги Даракчиев. До регионалните служби на ДНСК освен това са изпратени разпореждания да опишат състоянието с кабелите по места до края на март. След това ще започне рязането им. (Виж по- долу какво е състоянието с мрежите в провинцията.)

Премахването на кабелните мрежи е следствие от законови изисквания. В населени места над 3000 жители и в курорти изграждането на въздушни кабелни мрежи бе забранено в началото на века и до началото на 2007 г. те трябваше да бъдат премахнати. Аргументите за тези разпоредби са свързани най-вече с мотива сигурност на доставките (подземните комуникации са по-добре защитени). Могат да се изтъкнат и други аргументи - пречат (например при пожар за достъп на техника), загрозяват фасадите на сградите и т.н.

Всъщност действително сноповете кабели са грозна картинка. И може би това е най-силният аргумент за държава, която има претенции да е европейска. Премахването на тази грозна картинка обаче би коствало на кабелните оператори 6,3 млрд. лв. в периода от 2006 до 2016 г. по изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ)! Ползите за тях в същия период ще са 1,35 млрд. лв.

Или крайният ефект е загуба за обществото на стойност 5 млрд. лв. за 10 години, е изводът на ИПИ. Към сметката трябва да се добави и загубата на време, тъй като изграждането на кабелна мрежа е позволено само със строително разрешение.

Числата от проучването на ИПИ вероятно може да бъдат подлагани на съмнение, тъй като анализът “разходи - ползи” е правен през 2006 г., при това по поръчка на кабелни оператори. И въпреки това, дори да са преувеличени, изводът е стряскащ. Трябва да се има предвид и периодът на силен икономически ръст след 2006 г., когато скочиха не само средните заплати, но и цените на материалите, таксите на общините и на БТК за ползване на съществуващите подземни комуникационни съоръжения.

Защо ДНСК се сети да прилага закона повече от 4 години след неговото влизане в сила? Оказва се, че акцията е по сигнал на бившата БТК, сега “Виваком”. Телекомуникационният оператор има явен интерес - изградените в изминалите десетилетия подземни канали са собственост на БТК. За ползването на съоръженията, т.е. за да върви кабел на друг оператор под земята, “Виваком” прибира немалки такси. В момента таксата е 8 ст. на линеен метър (виж долу какво казват от бранша). - "Кой на кого плаща ???"В България има 264 общини. Дори да се приеме, че само центровете им са населените места с над 3000 жители в страната, може да си представим за какви пари става дума. Числата набъбват още, ако се отчете, че в големите градове работят по няколко кабелни оператори и интернет доставчици.

Само за сравнение - според анализа на ИПИ операторите трябва да вкопаят около 26 324 км кабели, за да се отговори на изискването на КРС. Преди 5 години те са изчислили, че минималният разход за тази операция е бил 25 лв. на линеен метър.

Видно е, че става дума за много пари, което поражда и съмнения за прокарване на корпоративни интереси. И трябва внимателно да се прецени какви ще са ползите и вредите за обществото. Защото опъването на кабели или тяхното рязане е най-лесното и елементарно решение на проблемите. Но си струва да си зададем въпроса защо например няма изисквания за вкопаване на комуникационните мрежи в страни като Великобритания, Италия, Дания и др., но въпреки това там кабели не висят по фасадите.

Георги ВЕЛИКОВ
КРС трябва да реже жиците, не го прави

Според Закона за електронните съобщения всички кабели на телекомите трябва да минават под земята. Изискването влезе в сила преди три години, но не се спазва. Причините за това са много:

- Първо - ведомството на Веселин Божков трябва да каже на ДНСК къде да реже жици, но не го прави.

- Второ - БТК (“Виваком”) държи високи цени за преминаване в т. нар. канална мрежа на компанията. Допреди 4 месеца цената бе 20 ст. на линеен метър. През декември и януари тя бе намалена от регулатора на 8 ст., но БТК обжалва новите тарифи. После цената за преминаване пак бе свалена до 8 ст., но не се знае докога ще важи.

- Трето - алтернативните оператори и интернет компаниите се оплакват от липса на инвестиции и лошо обслужване от страна на телекома с господстващо положение на пазара.

“Пълен хаос цари в нашия бизнес. На практика няма никакъв контрол за спазването на елементарни правила, но КРС не си върши работата”, коментира шеф на голяма интернет компания. Неговата фирма е напълно изрядна и плаща по 100 000 лева месечно за ползване на каналната мрежа на БТК, но много други интернет доставчици не го правят.

“Много добре разбирам конкурентите ми защо не го правят. Дори не ги обвинявам за това, че аз плащам, а те не го правят и разходите ни са различни. Поддръжката на каналната мрежа е ужасна, след 17 ч техническото обслужване го няма”, твърди той. Т
Страната също е опасана в кабели

Пъстра се оказва картината с въздушните кабелни мрежи из страната. Служители на ДНСК в Търговищеса на мнение, че не могат да режат кабели, тъй като гражданите си плащат за услугата и не може те да са в крайна сметка потърпевши от законовите изисквания.

В Пловдив има добри подземни комуникации, но градът е опасан от кабели. От кметството в Русеса на обратния полюс и твърдят, че 80% от мрежите вече са под земята.

Видин също е опасан в жици. В момента ДНСК прави проверки в града и вече са съставени констативни протоколи за незаконни мрежи.

Повечето снопове кабели в Монтанаса незаконни, съобщиха от ДНСК. От общината уверяват, че градът разполага с подземна комуникационна мрежа и трябвало да се разчистят само отделни участъци.

Според служителите на ДНСК в Стара Загораградът няма сериозен проблем с незаконни мрежи. На отделни места имало изоставени стари жици, които вече не се ползвали. От местни оператори обаче предлагат вкарването на мрежите под земята да не се отнася за квартали, в които преобладават къщи. Проблемът е, че копаенето до всяка от тези къщи ще доведе до огромни финансови разходи за операторите.

Не повече от 30% от мрежите на операторите в Шуменса под земята. В Горна Оряховицавече се подготвят за премахване на въздушните мрежи и от кметството са разпратили писма до местните оператори.


Източник:

http://www.trud.bg

Добави своя коментар:Настроение: