Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

Нетикетот Уикипедия, свободната енциклопедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D1%­82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%8­2)Нетикет (неологизъм, съставен от думите „интернет“ и „етикет“) е събирателен термин за нормите на етично поведение и общуване между хората в Интернет пространството. Потребността от нетикета възниква с навлизането на съвременните комуникации в ежедневието и поради множеството ограничения, които тази среда на общуване налага.


Потребност от спазване на нетикет има при всички форми на компютърно-опосредствано общуване: електронна поща, приложения за instant messaging като ICQ и Skype, приложения за чатинтернет форуми и дъски за съобщения, онлайн общности като OrkutLast.fmУикипедия.


Правилата най-общо зависят от това дали комуникацията:


  • е междуличностна или групова,
  • е формална (делова) или неформална,
  • е частна или публична,
  • е синхронна или асинхронна,
  • се провежда на роден или на чужд език (в т.ч. и азбука).

Правилата за поведение са общоприети, макар че различните общности могат да въвеждат свои допълнителни специфични изисквания. По тази причина в ръководствата по нетикет се препоръчва, когато потребителят попадне в нова общност, първо да прочете нейните „Често задавани въпроси“ и да прекара известно време като наблюдател, преди сам да започне да взема участие в комуникационния процес. Изчерпателен списък от най-често прилаганите норми на поведение е даден в RFC 1855 на световното Интернет общество.


Правилата на нетикета засягат както съдържанието, така и формата на общуване.


  • По отношение на съдържанието: Недопустими според нетикета са отправянето на обиди и заплахи, намесите в личните пространства, флуудването, рекламирането извън създадените за тази цел бизнес мрежи. В различните общности има и различна степен на толерантност към дискусиите извън темата (off-topic discussions) и към разкриването на сюжети (spoilers).
  • По отношение на формата: Според нетикета на много общности писането изцяло с главни букви е израз на агресия, а неправомерната употреба наакроними и l33t talk на английски и шльокавица на български — израз на неуважение към останалите участници в комуникационния процес.

Нетикетът съобразява общуването и с ограниченията на средата — текстуалния канал, при който по-трудно се предават интонацията и емоциите, които достигат до събеседниците при едно живо общуване. Затова нетикетът насърчава потребителите да използват емотикони винаги когато това е уместно или наложително.


При всичките различия между нетикета на различните общности, едно правило е общовалидно и обикновено поставяно на първо място в ръководствата: „Никога не забравяйте, че отсреща стои човек, когото можете да нараните емоционално.“ Или както го формулира авторката на първата книга по нетикет, Виржиния Ший: „В Интернет никога не бива да правиш нещо, за което смелостта не би ти стигнала наживо“.Добави своя коментар:Настроение:
12>>
петък, 09 август 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Ayliana: искате отговор, но на кой въпрос? И ПАК ПИТАМ: какво общо има темата, с това, че някой си потребител някъде бил качил неприемливо съдържание??? И какво е "потребител сони линк". Как да го търся, или не знаете, че всеки потребител си има собствен адрес, който може да изпратите и да се оплачете от негови албуми, блогове и т.н.

НО ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ТАЗИ ТЕМА!!!

И стига си тия тъпи предразсъдъци, че АЗ СЪМ БИЛ ИМАЛ НЕЩО ПРОТИВ ЛИЧНО ВАС! От къде ви хрумват тия простотии наистина? И ако е така, по-добре въобще никога не ми пишете, не ме цитирайте, и не ми използвайте името! Благодаря!
четвъртък, 08 август 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Айли,бих ти отговорила на лична,
но виждам че държиш да е
публично достояние.:)
Не искам да развалям темата,затова
ще ти отговоря така: http://www.bis.bg/entry.php?id=747766
сряда, 07 август 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Деси Стоянова:Не нахлувайте в чуждото пространство,пазете си здравето, и живейте с наслада!:):):)
вторник, 06 август 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Нещо не схващам, според теб, знаем за някакви порнографски албуми, но "НАРОЧНО" не ги махаме, така ли? Мисля, че е редно да си върнеш думите назад! Защото, ние не сме способни да гледаме всичко дето се качва в сайта, има вече няколко милиона картинки. Ако някой е забелязал нещо подобно - ПИШЕ и дава линк към съответния албум!

А това какво общо има с темата за НЕТИКЕТ?
петък, 15 март 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Деа, не е тук мястото. Отворете тема в Клуба за Въпроси. Благодаря.
събота, 15 декември 2012 Настроение:  Отлично
Брой потребители, харесали този коментар
не ме разбирайте дословно
нали за хумора сме тука
коментара ми е май условно
да се посмеем, да няма скука!
събота, 01 декември 2012 Настроение:  Отлично
Брой потребители, харесали този коментар

SmileЕто за това иде реч...да се забавляваме без да нараняваме!
Дано повече хора го прочетат и стана по толерантни един към друг!

събота, 21 юли 2012
Брой потребители, харесали този коментар
Всеки човек е специален,пък дори в очите на другите да е топ идиот...Никой човек не се е появил случайно в твоя живот,независимо как и къде,случайности няма,нищо не е случайно...
събота, 21 юли 2012 Настроение:  Отлично
Брой потребители, харесали този коментар
оооо- браво...а аз се чудя що ги няма топ-,,идиотите,,- хахах
събота, 21 юли 2012
Брой потребители, харесали този коментар
Няма спор ,че е така сана,лесно се нарушават , но и бързо ти се дава V-нулево:)
12>>