Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

Нетикетот Уикипедия, свободната енциклопедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D1%­82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%8­2)Нетикет (неологизъм, съставен от думите „интернет“ и „етикет“) е събирателен термин за нормите на етично поведение и общуване между хората в Интернет пространството. Потребността от нетикета възниква с навлизането на съвременните комуникации в ежедневието и поради множеството ограничения, които тази среда на общуване налага.


Потребност от спазване на нетикет има при всички форми на компютърно-опосредствано общуване: електронна поща, приложения за instant messaging като ICQ и Skype, приложения за чатинтернет форуми и дъски за съобщения, онлайн общности като OrkutLast.fmУикипедия.


Правилата най-общо зависят от това дали комуникацията:


  • е междуличностна или групова,
  • е формална (делова) или неформална,
  • е частна или публична,
  • е синхронна или асинхронна,
  • се провежда на роден или на чужд език (в т.ч. и азбука).

Правилата за поведение са общоприети, макар че различните общности могат да въвеждат свои допълнителни специфични изисквания. По тази причина в ръководствата по нетикет се препоръчва, когато потребителят попадне в нова общност, първо да прочете нейните „Често задавани въпроси“ и да прекара известно време като наблюдател, преди сам да започне да взема участие в комуникационния процес. Изчерпателен списък от най-често прилаганите норми на поведение е даден в RFC 1855 на световното Интернет общество.


Правилата на нетикета засягат както съдържанието, така и формата на общуване.


  • По отношение на съдържанието: Недопустими според нетикета са отправянето на обиди и заплахи, намесите в личните пространства, флуудването, рекламирането извън създадените за тази цел бизнес мрежи. В различните общности има и различна степен на толерантност към дискусиите извън темата (off-topic discussions) и към разкриването на сюжети (spoilers).
  • По отношение на формата: Според нетикета на много общности писането изцяло с главни букви е израз на агресия, а неправомерната употреба наакроними и l33t talk на английски и шльокавица на български — израз на неуважение към останалите участници в комуникационния процес.

Нетикетът съобразява общуването и с ограниченията на средата — текстуалния канал, при който по-трудно се предават интонацията и емоциите, които достигат до събеседниците при едно живо общуване. Затова нетикетът насърчава потребителите да използват емотикони винаги когато това е уместно или наложително.


При всичките различия между нетикета на различните общности, едно правило е общовалидно и обикновено поставяно на първо място в ръководствата: „Никога не забравяйте, че отсреща стои човек, когото можете да нараните емоционално.“ Или както го формулира авторката на първата книга по нетикет, Виржиния Ший: „В Интернет никога не бива да правиш нещо, за което смелостта не би ти стигнала наживо“.Добави своя коментар:Настроение:
12>>
петък, 09 август 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Ayliana: искате отговор, но на кой въпрос? И ПАК ПИТАМ: какво общо има темата, с това, че някой си потребител някъде бил качил неприемливо съдържание??? И какво е "потребител сони линк". Как да го търся, или не знаете, че всеки потребител си има собствен адрес, който може да изпратите и да се оплачете от негови албуми, блогове и т.н.

НО ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ТАЗИ ТЕМА!!!

И стига си тия тъпи предразсъдъци, че АЗ СЪМ БИЛ ИМАЛ НЕЩО ПРОТИВ ЛИЧНО ВАС! От къде ви хрумват тия простотии наистина? И ако е така, по-добре въобще никога не ми пишете, не ме цитирайте, и не ми използвайте името! Благодаря!
четвъртък, 08 август 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Айли,бих ти отговорила на лична,
но виждам че държиш да е
публично достояние.:)
Не искам да развалям темата,затова
ще ти отговоря така: http://www.bis.bg/entry.php?id=747766
сряда, 07 август 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Деси Стоянова:Не нахлувайте в чуждото пространство,пазете си здравето, и живейте с наслада!:):):)
сряда, 07 август 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Виржиния Ший: „В Интернет никога не бива да правиш нещо, за което смелостта не би ти стигнала на живо“.
Нещо, което знам от отдавна, но тук е формулирано много точно. Благодаря за темата.
вторник, 06 август 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Нещо не схващам, според теб, знаем за някакви порнографски албуми, но "НАРОЧНО" не ги махаме, така ли? Мисля, че е редно да си върнеш думите назад! Защото, ние не сме способни да гледаме всичко дето се качва в сайта, има вече няколко милиона картинки. Ако някой е забелязал нещо подобно - ПИШЕ и дава линк към съответния албум!

А това какво общо има с темата за НЕТИКЕТ?
петък, 15 март 2013
Брой потребители, харесали този коментар
Деа, не е тук мястото. Отворете тема в Клуба за Въпроси. Благодаря.
събота, 15 декември 2012 Настроение:  Отлично
Брой потребители, харесали този коментар
не ме разбирайте дословно
нали за хумора сме тука
коментара ми е май условно
да се посмеем, да няма скука!
събота, 01 декември 2012 Настроение:  Отлично
Брой потребители, харесали този коментар

SmileЕто за това иде реч...да се забавляваме без да нараняваме!
Дано повече хора го прочетат и стана по толерантни един към друг!

събота, 21 юли 2012
Брой потребители, харесали този коментар
Всеки човек е специален,пък дори в очите на другите да е топ идиот...Никой човек не се е появил случайно в твоя живот,независимо как и къде,случайности няма,нищо не е случайно...
събота, 21 юли 2012 Настроение:  Отлично
Брой потребители, харесали този коментар
оооо- браво...а аз се чудя що ги няма топ-,,идиотите,,- хахах
12>>