Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

Содата за хляб: домашно средство за лечение свързани теми Хлебна сода – за красота и здраве Содата за хляб е алтернатива на цяла домашна аптечка


 


Избелване на зъбите по естествен път Газираните напитки увреждат зъбите Хлебната сода освен в кухнята може да е и много полезна в домашната аптечка. здраве.bg


 


В един свят, пълен с лекарства и химически формули за всичко – от пърхот до гъбички по ноктите на краката, е някак най-малкото освежаващо да знаем, че можем да си направим лекове и у дома – с подръчни средства. С тях също можем да се справим с немалко болежки и здравословни проблеми.


 


Содата за хляб е съставка, присъстваща вероятно във всеки дом, и се използва за готвене и чистене. А е подходяща и за много домашни лекове. Макар че е безопасна, когато се прилага, както е посочено, содата за хляб може да предизвика и странични ефекти. Затова преди да започнем да я използваме като лекарство, е важно да прочетем внимателно предупрежденията на опаковката и, ако е необходимо, да се консултираме с лекар.


 


- Содата за хляб е най-добрият домашен лек за избелване на зъбите. Поръсваме малко върху четката за зъби, измиваме ги и изплакваме, както обикновено.


 


- Гаргарата със сода за хляб и вода освежава дъха.


 


- Содата предпазва от акне, премахва излишното омазняване и мъртвите клетки по лицето. За целта смесваме 1 с.л. сода за хляб с 1 ч.л. вода и нежно втриваме върху кожата.


 


- Можем да си приготвим вана за крака, за да облекчим сърбежа, раздразненията и неприятната миризма. Смесваме 3 с.л. сода за хляб, 1 с.л. етерично масло от мента, 1 с.л. сол и топла вода и потапяме стъпалата си за 20 минути.


 


- Нанесена върху кожата, содата за хляб облекчава ужилвания от пчели, ухапвания от насекоми, сърбеж от коприва, смрадлика и бръшлян. Ако искаме да я използваме като компрес, смесваме содата с повечко вода, а, ако предпочитаме да е като мехлем – правим гъста паста с повече сода и по-малко вода.


 


- Нанасяме паста от сода за хляб и вода върху херпес, за да го изсушим по-бързо.


 


- След силови упражнения чаша вода със сода ще ни помогне да облекчим мускулните болки.


 


- Поръсваме сода за хляб върху четчица за лак за нокти и ги изтъркваме, за да премахнем нечистотиите и да убием гъбичките.


 


Содата и проблемите с киселините


 


- Смесваме 1/2 ч.л. сода за хляб с половин


 


... литър вода и изпиваме сместа, за да облекчим киселините в стомаха и киселинния рефлукс.


 


- Смесваме 1/2 ч.л. сода с 2 с.л. пресен сок от лимон или органичен ябълков оцет, за да облекчим киселинния рефлукс и да създадем алкална среда в тялото си. Сместа ще се пени и ще съска, затова трябва да използваме висока чаша и да изчакаме кипенето да престане. След това добавяме 200 мл вода и изпиваме сместа наведнъж. Това неутрализира pH-то, ограничава ацидозата и смекчава стомашната киселина.


 


Още медицински приложения на содата за хляб


 


- Можем да си направим промивка с 1 с.л. сода, разтворена в топла вода, за да убием гъбичките candida и да спрем сърбежа.


 


- За премахване на млечницата в устата, се прилага гаргара със сода и вода.


 


- Инфекциите на уринарния тракт се лекуват като пием по чаша вода с разтворена в нея 1/2 с.л. сода за хляб веднъж или два пъти дневно.


 


- Можем да облекчим тромбозата като изпием смес от сода за хляб и лимонов сок или ябълков оцет, както беше посочено по-горе.


 


- Смес от сода за хляб и меласа може да се използва за предпазване от систематични гъбични инфекции и за предотвратяване на диабет и рак.


 


Някои предупреждения


 


Домашните лекове със сода за хляб може да лишат тялото от важни витамини и минерали. Трябва да се използват само при диета с ниска консумация на натрий, освен ако не се прилагат под наблюдение. В някои случаи содата може да взаимодейства с предписани лекарства, затова първо е добре да се консултираме с фармацевт.


 


Содата в никакъв случай не бива да се ползва в прахообразна форма, а единствено добре разтворена в течност. Не е препоръчително да използваме лекарствата на основа на содата за хляб повече от две седмици, ако не сме се консултирали с лекар.


 


Содата за хляб не трябва да се използва от бременни или кърмачки, нито от деца на възраст под 5 години.


Добави своя коментар:Настроение: