Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar

 


P1130718 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия

Червената крепост (Red Fort)Червеният форт днес се счита за една от светините на Индия. На 15.08 всяка година министър-председателя на Индия поздравява индииците с деня на независимостта от трибуната му. Националният флаг, сложен на крепостта не се сваля под никакви обстоятелства.


Огромната крепост, още наричана Лал Кила (Lal Qila) е разположен на брега на свещенната река Ямуна. Цялата сграда е построена от червен камък, от където явно идва и името и. Крепостта е построена от моголския император Шах Джахан, извествен с построяването на най-красивия и изящен паметник на любовта Тадж Махал. Строежът е започнал през 1638г. и е завършен през 1648г. Тогава сградата се е наричала още Qila-I-Мубарак (блажена крепост), тъй като е била резиденция на кралското семейство.


 


Аурангзеб – синът на Шах Джахан е първият и последен Моголски император, управлявал страната от Ред Форт.


В преворд Ред Форт или Лал Кила означават Червената Крепост. Впечатляващи са огромните размери на крепостта. Дължината на стените, които ограждат цялата крепост са дълги около 2, 5 километра, а височината е от 16 до 33 метра, като най-високата част гледа към града. Има два вдоха – единият е Делхи Гейт, а другият Лахор Гейт.


P1130733 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия

Червената крепост - Lahore gate (Лахорската порта)Лахор Гейт (Lahore gate) е входът за туристи. Цената е 250 рупий на човек. Влизайки през този вход вие веднага се озовавате на закрития пазар – Чата Чок(Chatta Chowk). Преди това е бил пазар, където търговците са продавали стоки на кралските особи от двореца, а сега е място от където туристите могат да си купят шарени сувенирчета, шалчета, чантички. След като преминете през този весел пазар ще достигнете до Naqqar Khana, още наречена Drum House. Тук се е събирала музикалната група на репетиции. В момента това място е музей.


P1130745 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия

Chatta Chawk - пазарътВървейки по пътеката стигате до място, което се нарича Диван-и-ААМ. Това е голяма зала за публични аудиенции. Тук е седял императора в цялото си величие и е разрешавал проблемите на населението. Тук са се приемали молби, искания и жалби на гражданите.Залата е с богато украсена трон-тераса за имератора. Колоните и парапета отделящ императора от общността са изрисувани със злато и сребро. За направата на този трон са били наети известни френски дизайнери и художници.


P1130773 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия


На времето тук са се постилали брокатени красиви килими, които са подчертавали изяществото и разкоша на сградата. Все още стоят и халките, на които са окачали завеса да закрият залата, когато е имало силно слънце. Всеки посетил Ред Форд застава и се снима пред величествения трон.


P1130774 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия


След като заобиколите в ляво от Диван-и-ААМ попадате в голям двор, където са личните сгради на Императора. Дворецът – Кас Махал. Състои се от зала за молитва, спални и една изписана красива зала, която се е ползвала за трапезария. Джамията Моти Масджит, наричана още Перлената Джамия, защото е цялата от бял мрамор.


P1130783 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия


P1130821 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия

Перлената джамияДжамията е била построена от Аурангзеб и е използвана за молитви. Трите големи зали в двореца са обкръжени от водни канали, наречени Нар-и- Беищ. В североизточната част на крепостта се намира кула, наречена Шах Бурдж, която е служила за водоемен източник от река Ямуна за захранване на водните канали. Целият дизайн на двореца се базира на идеята за „Рая- както е описан в Корана”. Надписът вътре в двореца гласи „ Ако  има рай на земята, той е тук, !”. Хиндуисткото влияние върху Моголската архитектура може да се забележи във всички зали, въпреки факта че дворецът е построен с прототипи на ислямска архитектура.


Градината на Двореца в Ред Форт е една от основните забележителности, защото тя ви дава пълна представа за величието на Моголските градини. Градината се нарича още Hayat Baksh. Друга градина в двореца е Лунната градина. Нарича се така, защото в нея е имало цветя, които разцъфват на лунна светлина.


P1130815 560x420 Червената крепост (Red Fort) – символът на Индия


До двореца се намира друга зала Диван-И-Кас – богато декорирана зала. Това е може би най-красивата зала. Мраморните колони са декорирани с полускапоценни камъни в красиви цветни мотиви. Тук Императорът и съветниците му заседавали по важни държавни въпроси.


Моголите са съчетали персийския архитектурен стил с принципите на симетрията и оптическата илюзия. Въоръжете се с фотоапарати и видиокамери, защото си заслужава да се снима тази красота.


Всеки ден може да посетите Ред Форт, като може да останете в крепостта до около 20:30 часа. След това учиво ще ви подканят, да се отправите към изхода. От 21:00 часа започа светлинно шоу.


Градинките в района са добре поддържани и местните ги използват за пикник или пък просто да си подремнат на свежата тревичка. Ако имате време и желание, можете да се възползвате и вие.

Добави своя коментар:Настроение: