Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar


2014-12-25 


Автор: Симона Богданова*


Със сигурност всеки се е замислял откъде произлизат нотите и защо изобщо ги има. Днес безброй концерти, опери, сонати и всякакъв друг вид музикални произведения се свирят от милиони музиканти по цял свят благодарение на един човек.


 


 


  


 Гуидо д’Арецо (990–1050) е онзи, чийто уникален ум сътворява музикалните ноти. Той не измисля просто седем знака, чрез които да координираме слуха си, а създава цяла нова азбука на звуковете. Д’Арецо е един от най-големите музикални теоретици на Средновековието. Роден е в Италия и получава образованието си в бенедиктинския манастир в Помпоза, близо до Ферара. По време на обучението си монахът забелязва как певците се затрудняват при запомнянето на литургичните песнопения. Затова измисля система от музикални знаци, чрез които музикантите да се ориентират за правилните тонове. Нотите били изобразени върху четири успоредни линии, всяка от които съответствала на определен тон, отбелязан в началото й с буква. Тогава те имали квадратен вид, но днес успоредните линии вече са пет, а формата им е овална. По-високите били отбелязвани на по-високи линии, а на всяка от седемте ноти Гуидо дал име: ut, re, mi, fa, sol, la, si. Това били първите срички от химна за свети Йоан Кръстител: 


 


UT queant laxis


REsonare fibris


MIra gestorum


FAmuli tuorum


SOLve polluti


LAbii reatum


Sancte Ioannes.


  


Преведени на български език те означават:


 


До – Dominus – Господ


Ре – Rerum – Материя


Ми – Miraculum – Чудо


Фа – Familias Planetarium – Седемте планети, т.е. Слънчевата система


Сол – Solis – Слънце


Ла – Lactea Via – Млечен път


Си – Siderae – Небеса. 


 


Дали Бог ни говори чрез музиката или музиката говори за Бог - велика е тайната на божествения произход на това изкуство.  Гуидо д’Арецо казва, че е на 33 години, когато написва нотите, а първоначално музикалните знаци са създадени, за да улеснят музикантите, изпълняващи църковна музика. 


Нотите на Д'Арецо са език, който ни помага да развиваме себе си чрез музиката. Тя е един от най-добрите начини за общуване между хора. Език, който непрекъснато се променя и развива, но който е точно толкова пленителен, колкото е бил и преди хиляди години.


  


*Симона Богданова e на 17 години и учи класическо пеене в училище "Емилиян Станев" във Велико Търново
http://glasove.com/na-nov-glas/45901-do-­re-mi-otkyde-idvat-imenat­a-na-notite

Добави своя коментар:Настроение:
петък, 26 декември 2014 Настроение:  Отлично
Брой потребители, харесали този коментар
Браво Симона!!!

Една от разликите между специалиста и професионалиста е в познанието на историческите факти и събития свързани с техните начинания от страна на последния.

А дали се стремиш да станеш специалист или професионалист си личи и тук, по написаното от теб.

Успехи!!!