Бис.БГ

по темите тук
| Вход | Влез чрез Фейсбук
User Avatar
древните-европейци-практикували-канибализъм:-
Древните европейци практикували канибализъм

 

Откритите в Атапуерка, Испания, останки на първите европейци безсвидео доказват, че нашите далечни прадеди са били канибали, които най-вече обичали малките деца, предаде АФП. "Сигурно е, че древните европейци са практикували канибализъм", споделя един от участниците в Атапуерка прокета, обявен за световно наследство от Юнеско.

 

Изследваните останки доказват, че те са били канибали с цел да се изхранват, а не като част от жертвоприношения или ритуали. Предимно деца и юноши са били умъртвявани и изяждани. Това е изключително добре документиран случай на канибализъм в историята на човечеството, но едва ли е най-старият. Намерите останки в пещерите били смесени с останките от други уловени и изядени животни.

 

Пещерите Атапуерка са открити в края на XIX век при проправянето на тунел за железопътна линия през планината. Едва сто години по-късно започват изследвания в пещерите. Разкопките започват през 1978 години, като първите останки са открити през 1884. Откритите останки са на възраст над 800 000 години и се предполага, че те са принадлежали на първите европейци или така наречените Homo Antecessor. Те пристигнали от Африка през Близкия изток, Италия и Франция.

 

Въпреки наличието на животни, съперниците са били убивани и месото е използвано за храна. Повечето идентифицирани останки били на деца и юноши, с това те убивали основата на демографската пирамида на групата.

 

Обитателите на Атапуерка се занимавали с ловуване и изработване на инструменти.

Добави своя коментар:Настроение: