Бис.БГ

по имената
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Блог

User Avatar
Виж:
http://matey.hit.bg/
.
Цитат:
"Ако Матей Преображенски, от чието рождение се навършват 180 години, беше доживял Освобождението, в какъв щеше да се превърне - известен политик като Стефан Стамболов или разочарован от политическите ежби обикновен българин?
-Понякога също съм си задавала този въпрос, но отговорът винаги е различен. Отец Матей Светопреображенски има толкова много и различни интереси и във всяка една от областите, в които неговото дело, е оставило следи, че би могъл да бъде водеща фигура в много от тях - от механиката и народната медицина до политиката и църковната кариера. Всички негови съвременници отбелязват сладкодумието му, способност да убеждава чрез словото. Кой знае, ако бе станал един от първите дипломати на Нова България, дали съдбата на Родината ни нямаше да бъде по друг начин решена. Каквото и да се опитваме да гадаем, едно е сигурно - при многобройните си таланти и интереси, той е бил изключително скромен, честен, справедлив, човеколюбив и силно вярващ човек - такъв би останал според мен и след Освобождението, независимо с какво се занимава."
.
И още:
"Като започнем от възторжените почитатели на неговата личност и на неговото дело Христо Марков и свещеник Петко Франгов, и Николай Хайтов, та стигнем до систематичните проучвания на Александър Бурмов, Огняна Маждракова, Илия Пехливанов, акад. Иван Радев, Тодорка Драганова и др. Проблемът според мен е в слабото популяризиране на техните изследвания. Няма човек, дори и в наши дни, който да се е докоснал по някакъв начин до делото му, до обаянието на личността му или до писаното слово в книгите му и да не е почувствал нуждата да направи нещо добро, нещо общополезно. Тази искра и в наше време е запалила много, при това млади хора. От алпинистите от Туристическо дружество "Трапезица 1902", които всяко лято на скалите до манастира "Св. Троица" провеждат своята среща и не пропускат да покажат на новаците къде е била пещерата, където Отец Матей е живял, до енергичния кмет на великотърновското Ново село Христо Христов и младия компютърен специалист Тодор Кънчев и неговите приятели, които са автори и технически изпълнители на атрактивния спектакъл "Звук и светлина от църквата Св. Николай" пак в Ново село. Всъщност не историците, а агроспециалистите са длъжници на Отче Матея - той е внесъл и разпространил по нашите земи един сорт сладък пипер, който народът е нарекъл чушки матейки, калугерки, пипер Очи Матей и други такива вариации на името. Този пипер вероятно и до днес се сади някъде и се отглежда. Ще съм много благодарна на в. "Атака", ако чрез неговите читатели попадна по следите на чушките майтеки и се сдобия със семена. Надявам се някой да е съхранил сорта. Независимо от историческите и литературните изследвания за Матей Светопреображенски, народната памет тачи една жива легенда за него. Тъй като много земи е обиколил, много е пътувал, хората вярват, че е закрилник на пътуващите и всеки, който знае за тази легенда, когато преминава край паметника и костницата на Отчето по пътя между Севлиево и Велико Търново, натиска неколкократно клаксона и го "поздравява". Според една неофициална статистика около 30% от преминаващите автомобилисти натискат клаксона - едно неопровержимо доказателство, че Отец Матей е светец в сърцата на хората.
-Като какъв преди всичко трябва да запомним отец Матей - оригинален новатор, който се е опитал да създаде "морска мелница" на Бяло море, верен другар и съратник на Левски или пък като летописец?
-Тези, които са запознати с живота и делата на Отец Матей, го знаят като човек, който не само на думи работи за доброто на своя народ, в полза на талантливия и на обикновения българин. Той често е обичал да казва "Каква полза, братя мои, ако казува някой, че вяра има, а дела - няма". И сам е бил за пример с активната си гражданската позиция в много области. Радетел за свободата на България, съратник на Георги Сава Раковски, приятел на Васил Левски, учител в революционната борба на Стефан Стамболов, Бачо Киро, Христо Караминков - Бунито, Тодор Лефтеров и много други достойни българи, които поемат по пътя, който им е посочил. В същото време е работил и за просвещението на онези българи, които искат и да копаят градинката си, и да четат и слушат за чудесата на света. Народен лечител, основател на първите земеделски кооперации и на много читалища, пътуващ книжар и сам изкушен от словото, търсещ вечния двигател и вдъхновител за изографисването на вечен календар - винаги готов да се притече на помощ и със съвет, и с работа. Неспокойният му дух сякаш броди и до днес между хората и ги наставлява как да направят живота си по-добър, по-смислен. Ето затова си струва човек да отдели час-два, да отиде в книжарница или библиотека и да потърси нещо повече за този наш национален герой. От това само ще спечели. Защото геройството трябва да се определя не толкова от героичната смърт, колкото от свършеното за ползу роду."

Ето и още един цитат, взето от:
http://www.kazanlak.com/news.php?newsid=725&p=show_news

отец Матей Преображенски - Миткалото

през 1866г. от Преображенския манастир в Мъглижкия манастир се премества поп Харитон. Той многократно посреща Апостола Васил Левски и неговия съратник в манастира. Като таксидиот той събира средства не само за манастира, но и за дейността на местния революционен комитет. Обут във високи ботуши с два пищова под расото и сабя той е страшилище за местните турци. Затова те го наричат Дели папаз – Лудият поп. Българското население го посреща с радост и надежда, а името поп Харитон става символ на непокорността на българина пред турския поробител.
Поп Харитон напуска Мъглижкия манастир “Св.Николай” през 1870 г., включва се в Априлското въстание през 1876г. и загива като истински революционер край Дряновския манастир.
Връзката на Васил Левски със свещениците от Енина Стефан Маналов и Никола Нонов се осъществява чрез Матей Преображенски – Миткалото. Известно е, че в казанлъшкия край няма друго селище, което да поддържа постоянна връзка с Матей Преображенски, каквато село Енина. Енинските свещеници предоставят парични средства за закупуване на оръжие от Сливен и Узенджово, барут от Горно Изворово и местните барутчийници.

Фотогалерия

Банери и Уиджети

За други уиджети

Последни действия:

Записи в Блога
Лично съобщениеБирина Вера 12 неделя, 07 декември 2014
Аз искам всеки българин да почита паметта на отец Матей Преображенски (Миткалото)

Лично съобщениеZorro 100 понеделник, 17 ноември 2008
Аз искам всеки българин да почита паметта на отец Матей Преображенски (Миткалото)
Виж:http://matey.hit.bg/.Цитат:"Ако Матей Преображенски, от чието рождение се навършват 180 години,…