Бис.БГ

по имената
| Вход | Влез чрез Фейсбук

Блог

User Avatar
круиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуванекруиз--мечтаното-пътуване
Презокеански Круиз - това не е просто възможност да се видят много страни по време на едно пътуване, но също и великолепен начин за отдих на огромен плаващ курорт. Едно приказно пътуване, при което под галещитее лъчи на слънцето можем да се запознаем с градове с многовековна история, изкуство и култура. Всичко това съчетано с разнообразните възможности за забавления, активна почивка и релаксация на луксозен кораб, превръщат круиза в приключение.

Най-необикновените круизи

Хората, пътували много по моретата, имат нужда от шантави пътешествия, защото бързо се отегчават от еднообразието, което от един момент насетне започват да носят луксозните круизи. Именно за тях се организират какви ли не шантави пътешествия с кораби - за фенове на мощните мотори, за почитатели на хубавото вино и класическата музика, за търсачи на силни усещания, които се надяват да зърнат някой призрак и дори за... нудисти. 7-дневни пътувания до карибските острови, курортите по мексиканската ривиера или крайбрежието на Аляска.
Затова по-добре да се прехвърлим на Стария континент, където една голяма английска компания на име Go Barging, която разполага с 19 луксозни баржи, не се задоволява да направи само един, а организира поне десетина тематични круиза из Англия, Ирландия, Шотландия, долината на Лоара, из Шампан, Бургундия и Прованс, из Германия, Холандия, Италия и Белгия.

Можете да избирате между голф круиз в Шотландия, като всеки ден корабчето спира край различно голф игрище, винен круиз по река Рона, "антикварен" круиз по Темза, по време на който се посещават пазари и търгове на антикварни мебели и ценности, круизи за велосипедисти и дори за любители на въздушни балони.

Сред най-продаваните круизи обаче са т.нар. Murder&Mystery, които отвеждат пътниците по следите на Джак Изкормвача, до кулата Уейкфилд в Тауър, където е убит крал Хенри VІ, до Хемптън Корт с надеждата да зърнат призрака на любовницата на Чарлз ІІ, до Уиндзор, обитаван не от един, а от няколко прочути призрака - на Елизабет І, който броди из библиотеката, на Джордж ІІІ, чийто образ се появява на прозорчето на килията, в която прекарал годините на своето умопомрачение и на Хенри VІІІ, който минава куцукайки край жилището на свещеника.

Достойна конкуренция на англичаните правят калифорнийците от Insight Cruises. При тях и мащабите са по-големи ? не става въпрос за баржи или малки корабчета, а за големи презокеански лайнери, - и програмата е не по-малко интересна. Дори спокойно можем да я наречен интелектуална.

Така например през октомври тази година в западното Средиземноморие Insight Cruises организират плаване, което ще мине под мотото Classical Latitude. В програмата на борда на кораба са включени 3 концерта на класическа музика и седем семинара, посветени на теми като барока, Моцарт или филмовата музика.

Същата компания предлага и 10-дневен Шекспиров круиз из Карибите (с участието на носителя на "Оскар" Ричард Драйфус), по време на който ще бъдат изнесени три представления на живо, ще бъдат показани кинопродукциите "Крал Лир" и "Хамлет" и ще бъдат организирани куп семинари и театрални уъркшопове.

Помислено е и за хората с научни интереси. За тях се организират круизи, посветени на теорията на еволюция или пък на астрологията с участието на учени и редактори от научно-популярното списание Scientific American. За феновете на Мас, iPod и iPhone също има специален круиз, наречен Mac Mania, с участието на Стив "Воз" Возняк, един от основателите на Apple.

Както и за любителите на шаха. През януари тази година Insight организираха 7-дневен карибски круиз с трима гросмайстори на борда (включително шампионът на САЩ Джоел Бенджамин), които даваха уроци по шахмат на желаещите. По време на пътуването бяха организирани и два турнира под егидата на американската федерация по шах.

Най-сладките и най-изкусителните круизи оставихме за накрая. В първия случай става въпрос за "шоколадови" круизи, предлагани вече от няколко линии - Royal Seven Seas Cruises, Sensational Destination и др.

В продължение на седем дни, докато луксозни кораби плават между Форт Лодърдейл, Пуерто Рико и Доминика, шокохолиците на борда имат възможността да дегустират шоколадовите вълшебства, приготвени от най-прочутите майстори сладкари в САЩ, да участват в тематични "шоколадови" партита и да взимат уроци по кулинарно майсторство. От тази години подобни шоколадови круизи "сноват" и по Средиземноморието.

Що се отнася до най-изкусителния круиз, той се организира три пъти годишно от една компания от Тексас, която се нарича Bare Necessities Tour & Travel. Както можете да се досетите от името, става въпрос за нудистки круизи. За тази година са планирани обиколки из Южния Пасифик, Източното Средиземноморие и егейските острови.

Цените започват от $ 1920, като по-голямата част от местата вече са ангажирани. Не си мислете, че става въпрос за някакви малки кораби, говорим за луксозни лайнери с по 1500 места! А защо пътниците са голи? Защото с колкото по-малко багаж пътувате, толкова по-леко ще ви бъде и по-свободни ще се почувствате. И ще се освободите от товара на векове от фалшиви условности, обяснява Нанси Тиман, шефката на Bare Necessities.

И за да не си помислите, че изкусителни круизи има само за възрастните, ще завършим с най-неустоимите круизи за деца. Както може да се очаква, те се организират от Disney Cruise Lines.

Логично, нали, след като имаш такъв опит с великолепни увеселителни паркове, защо да не пренесеш частица от тях на борда на някой луксозен лайнер?